Summit G8 cu violenţe: poliţia a arestat 40 de protestatari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Summit G8 cu violenţe: poliţia a arestat 40 de protestatari
Summit G8 cu violenţe: poliţia a arestat 40 de protestatari

Zeci de studenţi şi militanţi antimondializare au incendiat marţi dimineaţă câteva cauciucuri pe o stradă din Roma, înainte de a fi arestaţi. Manifestanţii anti-G8, care purtau cagule sau căşti, s-au repliat în apropiere de universitatea din Roma, de unde au aruncat cu sticle şi pietre în vehicule ale forţelor de ordine. Zeci de poliţişti şi carabinieri au ocupat piaţa din faţa universităţii.

Mai citiţi şi:
Vicenza: Azi, primul protest împotriva summitului G8

Summit G8: recesiune, climă, Iran, proteste
Iranul subiect primordial pentru Obama în Rusia şi la G8
VIDEO Thailanda: summit asiatic cu busculade în stradă

Manifestaţii de mică amploare împotriva summitul G8 din 8-10 iulie au avut loc marţi pe străzile Romei, iar forţele de ordine au arestat după o serie de ciocniri câteva zeci de protestatari, în special italieni.

  • 30 de şefi de stat şi de guvern sunt aşteptaţi la summit, printre care preşedintele american Barack Obama.


Potrivit poliţiei, 36 de persoane, dintre care 27 de italieni, au fost arestaţi la Roma în cursul dimineţii de marţi, iar mai multe bâte au fost confiscate. Ceilalţi manifestanţi sunt patru suedezi, doi germani, un eleveţian, un francez şi un polonez.

"Toată lumea are dreptul să manifesteze, să îşi facă auzită vocea, atât timp cât acest lucru are loc respectând regulile şi fără a provoca incidente", a spus primarul Romei, Gianni Alemanno.

Anterior, cinci tineri francezi cu vârste cuprinse între 25 şi 35 de ani au fost arestaţi la Aquila (centrul ţării), în apropiere de baza Gărzii de Finanţe care va găzdui între 8 şi 10 iulie summitul G8. Asupra lor au fost găsite bâte. Tinerii au fost puşi sub acuzare pentru deţinere de arme interzise, dar au fost lăsaţi liberi.

Italia a pus la punct un dispozitiv important de securitate pentru summit: peste 15.000 de poliţişti mobilizaţi la Roma şi la Aquila, utilizarea de drone şi crearea unei zone roşii, pentru a preveni orice incident.

La Aquila, în jurul bazei militare cu o suprafaţă de 48 de hectare unde va avea loc summitul, a fost creată o zonă roşie pe o distanţă de trei kilometri unde este interzis începând de luni accesul oricărei persoane neacreditate. Această zonă este supravegheată de trăgători de elită.

Elicoptere şi avioane mici vor fi disponibile în permanenţă pe un aeroport din apropiere. În plus, poliţiştii păzec 24 de ore din 24 toate podurile şi viaductele de pe distanţa de 120 de kilometri dintre Roma şi Aquila.

Autorităţile italiene vor să evite o repetare a situaţiei de la summitul G8 din 2001, de la Genova, când ciocnirile dintre forţele de ordine şi manifestanţi s-au soldat cu moartea unui tânăr.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite