Catastrofă: Peste trei mii de oameni sunt îngropaţi sub dărâmături în Sumatra

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Catastrofă: Peste trei mii de oameni sunt îngropaţi sub dărâmături în Sumatra
Catastrofă: Peste trei mii de oameni sunt îngropaţi sub dărâmături în Sumatra

Aproape 3.000 de victime se află prinse sub dărâmături după ce Insula Sumatra a fost devastată de cutremurul catastrofal de miercuri, urmat de un tsunami. Locuitorii afectaţi au primit ajutoare internaţionale, iar echipele de intervenţie depun eforturi disperate pentru a găsi supravieţuitori sub dărâmături. Bilanţul tragic este însă provizoriu, foarte multe persoane fiind date dispărute.

Citiţi şi:


Ultimul bilanţ arăta că peste 1.000 de oameni au murit, iar şansele de a găsi supravieţuitori sunt din ce în ce mai mici. Mai mule echipaje internaţionale de salvare au venit în ajutorul victemelor din oraşul Padang. O parte din ei şi-au concentrat eforturile în zona unui hotel de unde se auzeau strigătele unor supravieţuitori îngropaţi sub mormane de pământ şi beton.

Un echipaj elveţian a declarat că se poate ca opt oameni să fie încă în viaţă sub acel fost hotel. Pe de altă parte, un reporter AFP descria într-un material mirosul înţepător din preajma hotelului întrucât cadavrele au început să se descompună în căldura ecuatorială.

Totuşi, există şi minuni. O tânără a fost găsiă în viaţă după ce fusese scoasă de sub o şcoală dărâmată la cutremur. Găsirea fetei încă în viaţă a fost un impuls dat echipelor de salvare, care-şi pierduseră încrederea în a descoperi supravieţuitori. Deşi trupele de salvare se concentrează în oraşul Padang, reporterii şi autorităţile spun că mai multe sate din apropiere au fost distruse aproape în întregime, mii de alte clădiri s-au prăbuşit.

Un reporter AFP a declarat că în cartierul Pariaman, din nordul oraşului Padang, nu mai există nicio clădire care să fi rămas în picioare. 

Mulţi locuitori din Padang au dormit ultimele nopţi sub cerul liber de frica unui nou cutremur care ar putea să-i omoare.



Preşedintele Barack Obama, care şi-a petrecut parte din copilăria sa în capitala indoneziană Jakarta, şi-a sunat omologul pentru a-i oferi condoleanţe şi a-i trimite ajutoare. Guvernul indonezian a cerut în ajutor trupe foarte bine antrenate care sunt dotate cu echipamente pregătite să pătrundă sub moloz.

O echipă de pompieri britanci va ajunge în acest weekend, iar din Australia, primul ministru a trimis un avion care va aduce în Sumatra 44 de echipaje medicale.

Printre alte naţiuni care au trimis ajutoare Indoneziei se numără China, care a donat 500.000 de dolari, Coreea de Sud a trimis 43 de echipe de intervenţie şi 500.000 de dolari, iar Germania i-a dat guvernului indonezian 1,5 milioane de dolari.

Insula indoneziană a fost lovită şi miercuri de un cutremur de pământ cu o magnitudine de 7,6 grade pe scara Richeter. Astfel de cutremure sunt frecvente în Indonezia, care este situată pe Cercul de Foc al Pacificului, unde joncţiunea mai multor plăci continentale provoacă o activiate vulcanică şi telurică intensă.

Mişcările seismice sunt foarte frecvente în Indonezia. În 2004, un cutremur de 9.0 grade a lovit insula Sumatra; seismul a fost urmat de un tsunami puternic, care s-a format în Oceanul Indian şi a provocat moartea a peste 200.000 de oameni.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite