Suma strânsă în 14 ani în conturile copiilor nu depăşeşte 1.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suma strânsă în 14 ani în conturile copiilor nu depăşeşte 1.000 de euro
Suma strânsă în 14 ani în conturile copiilor nu depăşeşte 1.000 de euro

Statul va deschide un cont de 500 de euro pentru educaţia permanentă a fiecărui copil născut din 2010. Părinţii vor putea alimenta contul prin virarea a 2% din impozitul anual pe venit. Suma care s-ar putea strânge în 14 ani nu depăşeşte 1.000 de euro.

Citiţi şi:


Legea Educaţiei Naţionale, aflată acum în dezbatere la Parlament, prevede la articolul 23 că statul va sprijini dreptul copiilor la educaţie permanentă.

Actul normativ pentru care Guvernul vrea să-şi asume răspunderea săptămâna viitoare specifică faptul că statul va deschide pentru fiecare nou-născut un cont reprezentând echivalentul în lei a 500 de euro, calculat la cursul de schimb leu/euro, comunicat de Banca Naţională a României şi valabil la data plăţii. Cei 500 de euro nu vor primi niciun fel de dobândă.

Părinţii pot deschide cont la Trezorerie

Pentru a primi banii pentru copilul lui, oricare dintre părinţii naturali, împuternicitul acestuia sau reprezentantul legal al micuţului va deschide, pe baza certificatului de naştere, un cont de depozit la trezoreria statului.

Părinţii care nu deschid contul nu vor primi banii. Legea prevede că părinţii copilului, contribuabili, pot direcţiona în contul deschis 2% din valoarea impozitului anual pe veniturile din salarii şi, de asemenea, pot depune şi alte sume în contul respectiv. Pentru impozitul de 2%, statul va plăti anual o dobândă la o rată stabilită prin ordin al ministrului Finanţelor Publice.  Acum dobânda la produsele trezoreriei variază între 7 şi 10%, în timp ce la băncile comerciale este între 9 şi 15%.

Suma de 500 de euro va fi plătită de la bugetul de stat prin intermediul Ministerului Muncii şi poate fi folosită numai în scopuri educaţionale. În lege se arată că titularul este singura persoană care poate folosi banii din cont, începând cu vârsta de 14 ani şi cu acordul expres al părinţilor.

Retragerea sumelor în alte condiţii decât cele prevăzute de lege constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la un an de zile.

Părinţii care au deja copii sunt discriminaţi

Specialiştii în Educaţie susţin că înfiinţarea unui cont pentru educaţia copilului este o idee bună. „Eu iniţial am propus 5% din impozitul pe salarii, dar s-a stabilit până la urmă ca numai 2% să fie depuşi de părinţi în contul copilului“, explică Mircea Miclea, fostul ministru al Educaţiei. Acesta mai spune că 2% pentru copil nu trebuie să oprească virarea de 2% din impozitul pe venit către organizaţiile neguvernamentale.

„În plus, trebuie să se precizeze în hotărârea de guvern privind normele de aplicare ale legii pentru câţi copii poţi să depui 2%. Pentru că dacă o familie are trei copii atunci trebuie să vedem dacă pot să depună 2% pentru fiecare copil sau numai pentru primul copil. Nu am discutat despre posibilitatea ca părinţii care au deja copii să poată vira şi ei cei 2%. Vom vedea ce vor cuprinde normele de aplicare“, mai spune Mircea Miclea.

Marian Staş, expert în programe de Educaţie, susţine că cei 500 de euro daţi de stat sunt bine-veniţi pentru ideea de educaţie permanentă a copilului. „Banii respectivi pot fi folosiţi pentru completarea studiilor copilului. Majoritatea elevilor încep să aplice pentru studii în străinătate şi acolo li se cere să aibă cam 20% din finanţare”, spune Marian Staş.

Legea nu precizează dacă şi alte persoane, în afară de părinţi şi tutori legali, pot depune banii în contul de educaţie permanentă. În plus, părinţii care în prezent au copii nu pot deschide un cont de educaţie permanentă, în care să verse 2% din venitul propriu.

În 14 ani, abia s-ar aduna 450 de euro

Prognozele oficiale arată că salariul mediu pe economie va creşte anual, ajungând de la 1.885 de lei, în 2010, la 3.545 de lei în 2020. Dacă în această perspectivă de timp regimul fiscal ar rămâne ca astăzi, un contribuabil ar pune deoparte, în contul copilului, în fiecare an, sume pornind de la 79,5 lei în 2010 şi ajungând la 149,7 lei în 2024.

La finalul perioadei s-ar aduna, astfel, echivalentul de azi al sumei de 1.807 lei, adică mai puţin de 450 de euro – dacă luăm în calcul ultimul curs al leului pe care îl vom avea la trecerea la moneda unică, de 4,07 lei/euro. La aceşti, să zicem, 450 de euro, statul va mai adăuga cei 500 de euro promişi încă de pe-acum.

Astfel că tânărul nostru, născut în 2010, va avea, la vârsta de 14 ani, aproape 950 de euro în puşculiţa rezervată cheltuielilor pentru educaţie.

image
image

Nu am discutat despre posibilitatea ca părinţii care au deja copii să poată vira şi ei cei 2%. Vom vedea ce vor cuprinde normele de aplicare.

image


Mircea Miclea
fost ministru al Educaţiei

Avantaje

Statul deschide fiecărui nou-născut cont de 500 de euro.
Contul este purtător de dobândă pentru cei 2% viraţi de părinţi, dar şi pentru sumele suplimentare depuse.
Banii pot fi folosiţi numai în scop educaţional, pentru cumpărarea de calculatoare sau pentru plata studiilor.

Dezavantaje

Statul nu dă dobândă pentru cei 500 de euro, pe care îi gestionează timp de 14 ani.
Legea nu precizează dacă şi alte persoane, în afara părinţilor, de exemplu bunicii, pot depune bani în contul de educaţie.
Părinţii care au deja copii nu pot deschide cont la trezorerie pentru a vira cei 2%.
Dobânda este mai mică la trezoreria statului decât la băncile comerciale.
Părinţii cu mai mulţi copii nu pot depune câte 2% pentru fiecare odraslă.
Banii sunt daţi în lei la cursul de schimb de la data plăţii.

Se încinge concurenţa pentru atragerea de 2%

Prevederea din Legea Educaţiei Naţionale ca părintele să depună 2% din impozitul anual pe venit în contul de 500 de euro deschis de stat pentru educaţia permannetă a copilului a bulversat organizaţiile neguvernamentale.

Reprezentanţii ONG-urilor cer Guvernului să precizeze clar despre ce 2% este vorba. „ SMURD-ul funcţiona foarte bine din utilizarea acestor bani şi multe ambulanţe roşii au fost cumpărate din 2% donaţi ONG-urilor“, arată Cristian Pantea, directorul SMURD.

Acesta mai spune că nu trebuie să existe concurenţă între domenii şi nu trebuie creată confuzie între cele două tipuri de donaţie. Cristina Horia, directorul Fundaţiei Sensiblu, afirmă că sumele depuse în contul pentru educaţie sunt infime.

„Un calcul simplu arată că, la un salariu mediu de 1.400 de lei, părintele plăteşte un impozit de 16% echivalent cu 224 de lei. Din aceşti bani el va pune anual în contul de educaţie permanentă 2%, adică 4,48 lei“, spune Cristina Horia.

Tincuţa Baltag, preşedintele Forumului Donatorilor din România, susţine că prevederea de 2% este importantă nu doar pentru că aduce bani ONG-urilor, care la rândul lor asigură servicii pentru societate, ci mai ales pentru că, prin intermediul acestei prevederi, contribuabilul devine cetăţean.

„România are nevoie de un sector neguvernamental puternic şi bine finanţat tocmai pentru a putea asigura acele servicii pe care statul nu vrea sau nu poate să le administreze. Anul trecut am observat cu multă bucurie că din ce în ce mai mulţi cetăţeni căutau informaţii despre organizaţii serioase către care să direcţioneze cei 2% din impozitul pe venit“, arată Tincuţa Baltag.

Din estimările pentru strângerea celor 2% din impozitul pentru anul 2008 rezultă că românii au donat 12 milioane de euro. Cei mai mulţi bani - 23,2% - s-au dus către fundaţiile care asigură servicii de sănătate, 9,8% către educaţie şi cercetare, iar 8,4% către sevicii sociale. 

image
image

Romania are nevoie de un sector neguvernamental puternic şi bine finanţat, tocmai pentru a putea asigura acele servicii pe care statul nu vrea sau nu poate să le administreze.

image


Tincuţa Baltag
preşedintele Forumului
Donatorilor din România

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite