Târgu Mureş Szidonia Szabo: „Suferinţa te ajută să te vindeci”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu Mureş Szidonia Szabo: „Suferinţa te ajută să te vindeci”
Târgu Mureş Szidonia Szabo: „Suferinţa te ajută să te vindeci”

„Bombă sexy” ani de zile, a reuşit să-şi depăşească propriile traume, prin învăţarea şi practicarea tehnicilor de psihoterapie

De mică, Szidonia Szabo a fost lăsată singură de părinţi. „Vrei poveste, citeşte! - îmi spuneau, şi eu citeam, inclusiv sub plapumă, că era să incendiez camera cu lumânarea!”, îşi aminteşte Szidonia, care până într-a V-a a fost povestitoarea clasei, descriind ca o veritabilă actriţă cele citite. „Lecturile s-au schimbat funcţie de vârstă şi citeam tot ce îmi pica în mână, fără îndrumător. Eram atâta de creativă încât am modificat un costum nou-nouţ al mamei, căreia i l-am arătat, mândră, după ce l-am distrus, cât de bine îmi stă”, afirmă Szidonia Szabo, care a crescut prin pădurile din Sovata.

A terminat un liceu sanitar, care nu i-a plăcut. „Am lucrat la leagănul de copii, din cauza unei întâmplări de care sunt foarte mândră. La Bac am fost prinsă cu fiţuicile altcuiva, lucrarea mi-a fost anulată pentru că am spus că au fost ale mele, şi nu vroiam să fie şi ea pedepsită. În toamnă am prins doar locuri din sănătate, la leagăn, unde am lucrat 4 ani, şi unde spălam şi dădeam medicamente la copiii abandonaţi. Am avut o cădere nervoasă şi în 1992 am demisionat”, a spus Szidonia. După alţi patru ani de culturism, lectură şi nopţi pierdute, a realizat că nu avea vreun rost în lume şi  că frumuseţea, tinereţea se duc. A căzut într-o depresie şi a intervenit un prieten care i-a propus să dea la Psihologie unde, dacă nu intra, se gândea să plece din ţară.

Psihologia, colacul de salvare


În facultate, Szidonia Szabo nu a lipsit de la o singură oră de curs sau seminar şi a absolvit şef de promoţie. „La început eram blondă «pură»”, cu unghii superlungi, îmbrăcată sexy dar am şi tras la toate examenele, pe care le-am luat, majoritatea, cu nota 10.00. Treptat şcoala a început să mă vindece şi mi-am schimbat sistemul de valori, inclusiv garderoba”, afirmă Szidonia, care şi-a continuat perfecţionarea printr-un master de psihoterapie, inclusiv formări precum psihoterapie ericksoniană şi terapia clinică, psihodramă şi psihosexologie, având şi iniţieri în parapsihologie.

„Şcoala a fost ca un medicament care mi l-am administrat spre a vindeca traumele anterioare. Pe de altă parte, psihologia e şi un instrument de luptă împotriva celor care m-au trădat sau agresat, începând din copilărie”, mărturiseşte Szidonia Szabo care, ca unguroaică, a avut de surmontat şi handicapul limbii. La ora actuală ca psihoterapeut, are de a aface cu persoane de toate vârstele şi categoriile sociale, cele mai frecvente situaţii fiind de departe depresiile, apoi anxietatea.

Întrebări şi răspunsuri


Care e resortul ce-l poate ajute pe cineva să se salveze?
Suferinţa. Asta îl face pe om să se trezească la realitate. Dacă nu e o persoană ambiţioasă, suferinţa îl poate doborî.
E o povară frumuseţea pentru o femeie?
Da, absolut, şi încă una mare, dacă ajungi să te seducă propria frumuseţe, mai ales că am fost miss de vreo patru ori. E greu şi la asaltul bărbaţilor dar şi spiritual. Cu cât eşti mai frumoasă rişti să devii mai egocentrică, deci închisă evoluţiei. 
Cum te situezi, ca psiholog., în raport cu psihiatrii sau cu preoţii?
Ar trebui să fie funcţii sociale complementare, dar din păcate nu sunt, fiindcă noi am apărut ultimii şi, cel puţin în România, nu prea suntem respectaţi şi recunoscuţi ca breaslă

Ce îi place
Lecturile au fost mereu printre preferatele sale. Adoră animalele şi natura, merge mereu în munţi, vară sau iarnă. Şi-a urmat visul, de a fi psihoterapeut, şi nu s-a resemnat. La fel, îi plac mult orice genuri de artă

Ce nu îi place
În ce o priveşte, îşi reproşează că e, câteodată, leneşă, nu dă maximul din ce ar putea. Nu ar înşela niciodată , implicit nu suportă trădarea şi pe trădători, mincinoşii şi ipocriţii, la fel politica şi pe politicieni.

Născută în 28 aprilie 1970, la Sovata
Studii Facultatea de Psihologie şi Psihopedagogie „D. Cantemir” Târgu Mureş
Profesor psihopedagog la Şcoala specială din Târgu Mureş
Necăsătorită

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite