Suedezii îşi aleg noul Parlament, din care ar putea face parte şi extrema-dreaptă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suedezii îşi aleg astăzi noul legislativ într-un scrutin care a început la ora 8.00 (9.00, ora României) şi care ar urma să aducă la putere, potrivit sondajelor, un guvern de centru-dreapta şi să instaleze pentru prima dată extrema-dreaptă în Parlament, relatează AFP.

Premierul Fredrik Reinfeldt, în vârstă de 45 de ani, vrea să aducă un nou mandat de patru ani coaliţiei sale formate din patru partide, ceea ce ar fi o premieră pentru un Guvern de dreapta după aproape un secol.

Victoria sa ar reprezenta pentru social-democraţi o adevărată ruptură în exercitarea puterii în Suedia, unde au dominat scena politică în ultimii 80 de ani şi unde sunt consideraţi drept apărătorii celebrului stat-providenţă suedez.

Patru sondaje publicate sâmbătă creditau alianţa premierului pe primul loc cu un avans de 3-9 puncte procentuale faţă de coaliţia de stânga, chiar dacă distanţa dintre cele două blocuri s-a redus în ultimele zile.

Liderul opoziţiei şi al social-democraţilor, Mona Sahlin, în vârstă de 53 de ani, şi-a reafirmat sâmbătă speranţa de a deveni prima femeie care conduce un Guvern în Suedia. "Putem face acest lucru şi forma un Guvern roşu-verde", a afirmat ea.

Secţiile de vot se vor închide la ora 20.00 (21.00, ora României). Circa 7,1 milioane de suedezi sunt înscrişi pentru a vota, dintre care un număr record de tineri care vor vota pentru prima dată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite