SUA: O nouă politică faţă de Sudan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SUA: O nouă politică faţă de Sudan
SUA: O nouă politică faţă de Sudan

Secretarul de stat american Hillary Clinton va da publicităţii o nouă strategie a ţării sale faţă de Sudan, pronunţându-se pentru mai multă cooperare, dar în acelaşi timp rămânând fermă în chestiunea drepturilor omului.

Hillary Clinton, ambasadoarea americană la ONU, Susan Rice, şi emisarul preşedintelui Barack Obama pentru Sudan, Scott Gration, vor anunţa luni detaliile acestei noi politici.

Vineri seară, New York Times, care îl cita pe Scott Gration, a informat că administraţia Obama va favoriza o nouă politică faţă de Sudan, constând într-o colaborare cu guvernul de la Khartoum, în loc de o izolare.

Emisarul a declarat ziarului că această nouă strategie ar fi formată "din încurajări şi presiuni" menite a pune capăt încălcării drepturilor omului în această ţară.

Administraţia americană a început în luna martie o revizuire a politicii americane faţă de Sudan, promovând o anumită deschidere faţă de regimul preşedintelui Omar Hassan al-Bashir, care face obiectul unui mandat de arestare a Curţii Penale Internaţionale pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii.

Acest anunţ intervine în contextul în care mai multe grupuri care militează pentru apărarea drepturilor omului au reproşat autorităţilor americane că dau dovadă de slăbiciune faţă de regimul de la Khartoum, în special în chestiunea Darfur.

Conform ONU, această regiune a Sudanului aflată în plin război civil între rebeli şi miliţiile susţinute de Khartoum a fost teatrul violenţelor care s-a soldat din 2003 şi până în prezent cu 300.000 de morţi şi 2,7 milioane de strămutaţi. Pe de altă parte, guvernul sudanez susţine că bilanţul victimelor ar fi de numai 10.000, informează Agerpres.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite