Răscoala pentru pământ se mută în instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Roman (stânga), prefectul de Botoşani, şi Arcadie Popescu, cel de Suceava
Cristian Roman (stânga), prefectul de Botoşani, şi Arcadie Popescu, cel de Suceava

O comisie administrativă a decis ieri că şi ţăranii din Botoşani, şi cei din Suceava au titluri de proprietate valabile pe acelaşi teren. Nici măcar autorităţile vinovate de încurcătura creată nu au ajuns la un compromis, aşa că le-au transmis proprietarilor să-şi caute dreptatea la judecată.

După ce sătenii din Hănţeşti, Suceava, au ieşit cu topoare şi furci să-şi apere pământul de firma de pază angajată de societatea Agraria Nord SA Rădăuţi, o comisie formată din reprezentanţi ai celor două judeţe a fost instituită pentru a verifica actele botoşănenilor care i-au vândut firmei terenul. Ieri, specialiştii au decretat: titlurile celor 10 proprietari din Botoşani sunt legale.

Mai citeşte şi:

Răscoală ca la 1907 pentru pământ

Astfel, atât botoşănenii, cât şi sucevenii au titluri de proprietate pentru o suprafaţă de 186 de hectare, însă în baza unor legi diferite. Primii au fost împroprietăriţi potrivit Legii 1 din 2000, în timp ce sucevenii, potrivit Legii 18 din 1991.

Tot ieri, o parte dintre localnicii din Hănţeşti care au teren în judeţul Botoşani s-au întâlnit cu primarul din localitate şi cu prefectul judeţului pentru a se sfătui cum să procedeze în continuare. „Având în vedere că, pe aceeaşi suprafaţă de teren, au fost eliberate două titluri de proprietate, li s-a comunicat reprezentanţilor locuitorilor din comuna Hănţeşti că doar instanţa de judecată poate rezolva litigiul", a declarat Sorin Arcadie Popescu, prefectul de Suceava.

„Probabil se va organiza o asociaţie a celor care sunt în litigiu pentru a-i reprezenta în instanţă pentru că fiecare în parte ar fi foarte greu să-şi găsească dreptatea", a precizat Filaret Galan, primarul comunei Hănţeşti.

Oamenii spun că vor ajunge la CEDO

După întâlnirea oficială, sătenii suceveni s-au reunit din nou, neoficial, la o cârciumă din apropierea Prefecturii. „Eu am trei hectare cumpărate şi 25 de ari moşteniţi din străbuni acolo. Am copii, nepoţi, lor ce le dau?! Am arat pământul şi o să-l lucrez în continuare. Nu renunţ nici cu preţul vieţii", a spus amărât Gheorghe Apăvăloaie (65 de ani).

În aceeaşi situaţie este şi Dumitru Cântiuc, care deţine opt hectare de teren la Vârful Câmpului, moştenite din străbuni. „Mergem şi la avocatul poporului să vedem ce ne spune. Dacă botoşănenii au dreptate, de ce nu au venit şi ei la întâlnire să-şi apere pământul ca şi noi", a spus Constantin Jitaru, un alt localnic. Oamenii sunt hotărâţi să ajungă şi la CEDO pentru a li se face dreptate.

Şi noii proprietari susţin că au dreptate

Proprietarii din Hănţeşti au avut şi o întâlnire neoficială, la un restaurant



Emilia Scripciuc, reprezentantul firmei austriece Agraria Nord, care deţine terenul în litigiu şi care s-a ocupat de cumpărarea celor 150 de hectare, susţine că ţăranii din Hănţeşti nu au dreptate. „În momentul achiziţionării terenului, el aparţinea administrativ de comuna Vârfu Câmpului, şi nu de Hănţeşti. Oamenii trebuie să înţeleagă că acest teren aparţine acum firmei Agraria Nord, care l-a cumpărat legal.

Conflictul nu trebuie rezolvat cu bâta şi cu forţe de ordine. Trebuie găsită o cale legală ca oamenii să fie despăgubiţi", a explicat Emilia Scripciuc, administratorul firmei. Reprezentanţii Prefecturii Botoşani susţin că obligaţia lor este de a demonstra că titlurile emise de ei sunt legale.

„Instanţa va fi cea care va hotărî cine va rămâne cu terenul. Noi vom merge şi vom demonstra că actele eliberate de noi sunt legale. Cei de la Suceava au eliberat titluri fără să ne informeze. Proprietarii care au vândut firmei aveau titluri legale. Acum, ori li se dă oamenilor din Hănţeşti teren în altă parte, ori firmei", a explicat Radu Doruleţ, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Botoşani.

"Am arat pământul şi o să-l lucrez în continuare. Nu renunţ nici cu preţul vieţii."
Gheorghe Apăvăloaie
proprietar Hănţeşti

Ceartă pe aproape 200 de hectare

În prezent, 376 de locuitori din Hănţeşti, judeţul Suceava, deţin 236,31 hectare pe raza comunei Vârfu Câmpului, judeţul Botoşani. Din această suprafaţă, 186 de hectare teren sunt în litigiu, fiind revendicate de 286 de cetăţeni din comuna Hănţeşti. În acelaşi timp, 10 botoşăneni au fost puşi în posesia aceluiaşi teren, revendicat şi restituit deja sucevenilor.

Firma Agraria Nord a cumpărat terenul de la proprietarii din Botoşani pentru a planta rapiţă. Primul conflict a izbucnit la 13 noiembrie când câţiva oameni au ajuns la spital după ce s-au luat la bătaie paznicii angajaţi să supravegheze lucrările de plantare a rapiţei. Patronii societăţii se plâng că, din cauza conflictului, au ratat deja producţia de anul acesta şi mai pot planta doar la primăvară.

Proprietarii din Hănţeşti au avut şi o întâlnire neoficială, la un restaurant
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite