Nuntă şi priveghi, în direct din biserică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Enoriaşii parohiei Grădini din Fălticeni nu mai trebuie să meargă la biserică pentru a asista la slujbe de când preotul a instalat camere de supraveghere şi transmite totul pe internet. Părintele Bogdan Apostol a investit 10.000 de lei din donaţiile enoriaşilor pentru ca aceştia să poată veghea de acasă la liniştea rudelor decedate.

Biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" din Fălticeni a împlinit de curând 200 de ani, dar este la curent cu ultimele minunăţii ale tehnicii. Preotul paroh Bogdan Apostol a montat primele trei camere ale sistemului de supraveghere video în primăvara acestui an.

Acum are nouă, dintre care trei au vedere spre cimitir.

„Am pornit din raţiuni practice, deoarece se furau flori şi lumânări din cimitir. Apoi mi-a venit ideea să las enoriaşii să vadă imaginile pe site-ul parohiei.

Mă bucur că le place acest lucru, mai ales că cei în jur de 10.000 de lei investiţi sunt bani proveniţi din donaţiile lor şi din taxa pe cimitir", a spus preotul Bogdan Apostol.

Imaginele din biserică sunt transmise în timp real pe site-ul parohiei. Astfel, enoriaşii pot urmări liniştiţi slujbele de duminică, nunţile sau priveghiurile la care nu pot ajunge. Deocamdată însă, fără sonor. Părintele Apostol vrea să rezolve această problemă, aşa că pe site-ul bisericii a introdus o rubrică specială pentru donaţii. Tot contracost se poate rezolva şi supravegherea video a unui mormânt anume. Costă însă 500 de lei.

„M-am uitat la cimitir pe site, aseară"

Enoriaşii se bucură să-şi ştie rudele care se odihnesc în cimitir în siguranţă. „M-am uitat la cimitir pe site, aseară. Şi în dimineaţa asta am privit oamenii veniţi la slujbă. Este minunată această idee. Acum pot să stau fără grijă, că pot să mă uit la morminte de acasă", a spus pensionara Dorina Stan, enoriaşă cu rude care odihnesc în cimitirul de lângă biserică.

Sistemul de supraveghere este apreciat şi de cei care nu sunt localnici. „Eu nu sunt din Fălticeni, dar am rude înmormântate în acest cimitir. Acum că există această posibilitate, nu mai am de ce să bat drumul până aici. Cred că iniţiativa este foarte bună şi ar trebui să fie preluată şi de alte biserici", a spus inginera Cecilia Onofrei. La fel de încântaţi sunt şi cei plecaţi să muncească în străinătate.

„Fata mea din Italia poate să mă vadă pe internet, duminica la slujbă. Şi s-a uitat şi la o nuntă a unor vecini, că nu a putut să vină în ţară", a spus o localnică.

Parohul mai spune că enoriaşii s-au cuminţit ca prin minune. Dacă în urmă cu un an răuvoitorii ajunseseră chiar să spargă cutia milei, acum lumânările sunt vândute în sistem de „autoservire". Credincioşii îşi iau singuri şi plătesc cât trebuie.

Ei ştiu că, în afară de Dumnezeu, îi mai văd şi cele nouă camere de supraveghere montate de preot în lăcaşul de cult şi-n cimitir. Hoţii şi vandalii nu pot acţiona nici măcar la adăpostul întunericului, pentru că „ochii electronici" au inclusiv vedere nocturnă.

Eră nouă în credinţă: mănăstiri online

Zeci de biserici din Iaşi şi-au rezervat domenii pe internet pentru a se prezenta enoriaşilor tineri, care-şi petrec mult timp în faţa calculatorului. Mănăstirile Hadâmbu, Cetăţuia, Golia, Socola sunt doar câteva dintre lăcaşurile care le oferă credincioşilor informaţiile de care au nevoie prin intermediul spaţiului virtual.

„Prezenţa pe internet a devenit o necesitate, pentru că enoriaşii noştri tineri folosesc mult internetul. Pe pagina noastră încercăm să venim în întâmpinarea lor cu informaţii utile despre viaţa religioasă", spune Mihai Mărgineanu, preotul paroh al Bisericii „Toma Cozma" din Iaşi, care are pagină proprie de internet de doi ani.

Majoritatea bisericilor îşi prezintă istoricul, fac cunoscut calendarul bisericesc şi orarul slujbelor, oferă date de contact şi dau detalii pentru ca turiştii să poate ajunge cât mai uşor la lăcaşurile sfinte.

Obiecte sfinte în magazinul virtual

Pagina de internet a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei (MMB) este printre primele create în Iaşi. Site-ul oficial al MMB cuprinde informaţii despre structura administrativă, misiunea Bisericii, detalii despre Sf. Parascheva. De asemenea, credincioşii pot accesa şi magazinul virtual, de unde pot cumpăra obiecte liturgice şi icoane.

Printr-un singur click, credincioşii pot achiziţiona icoane cu preţuri cuprinse între 4 şi 800 de lei, cărţi religioase sau brăţări împletite.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite