FOTO Moldovenii îşi refac casele distruse de ape

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apele s-au retras din zona Moldovei. Peste 40 de oameni, majoritatea vârstnici, sunt nevoiţi să-şi ia viaţa de la capăt după ce viitura de săptămâna trecută le-a distrus casele şi toată agoniseala de până acum.

Încet-încet, localnicii din Dărmăneşti, Suceava, s-au întors la fostele gospodării şi, ajutaţi de 150 de voluntari din judeţ, au început de luni să lucreze la noile case.

„Ne-a dat alt teren primăria, iar de la Guvern ne-au fost trimise materiale de construcţii. Lucrez la noua casă pentru că vechea a fost distrusă de puhoaie. Toată munca mea de-o viaţă, grădina, livada au dispărut ca şi cum nici n-ar fi fost vreodată", se plânge Gheorghe Cobziuc (61 de ani), sinistrat.

Bărbatul şi soţia lui nu au nici unde dormi şi se refugiază noaptea pe unde apucă.

„Nu m-am gândit vreodată că la 61 de ani ai mei să mai construiesc o casă", povesteşte bătrânul. Luni noapte am dormit sub un tei. Acum, voluntarii au adus un modul în care îşi ţin uneltele şi marţi noapte m-am odihnit cu soţia acolo", a mai spus suceveanul.

Cot la cot cu sinistraţii muncesc şi 150 de voluntari veniţi din tot judeţul la Dărmăneşti. „Am început o căsuţă pentru sinistraţi, azi vrem să-i turnăm fundaţia. Treaba merge bine, mulţumim lui Dumnezeu, numai că ne mai supără ploile", ne-a declarat Vasile Ignătescu, voluntar venit din Pârteştii de jos.

„Suntem oameni, trebuie să ne ajutăm unii pe ceilalţi, de aceea am venit aici", a spus şi Vasile Doniceanu, un alt voluntar venit din Suceava. Până la iarnă, cele 15 familii sinistrate din localitate ar trebui să se mute în noile case.

Scad cotele apelor

La Galaţi, nivelul Dunării scăzuse ieri cu 5 cm faţă de ziua precedentă, până la cota de 675 de cm, însă se menţine cu mult peste cota de inundaţie (600 cm). Digul de apărare a Galaţiului, construit în sud-estul oraşului pe o lungime de 4,5 kilometri, este monitorizat în permanenţă şi este consolidat în zonele în care apar infiltraţii.

„În conformitate cu ultima prognoză emisă de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor, pentru următoarele 24 de ore tendinţa este staţionară, iar nivelul maxim, de 682 cm, va fi atins pe 10 iulie 2010", a declarat, miercuri, Petrica Paţilea, purtătorul de cuvânt al Prefecturii judeţului Galaţi.

Şi nivelul Siretului scăzuse ieri sub cota de pericol. În cursul nopţii, a ajuns la Galaţi un transport cu motopompe, generatoare electrice precum şi cu  o instalaţie pentru purificarea apei, donate de autorităţile din Belgia şi Austria, în cadrul programului de asistenţă internaţională la dezastre.

"Ne-au venit de la rezervele statului trei camioane cu materiale de construcţie, două cu BCA, unul cu tablă şi fier-beton. Prin Consiliul Judeţean s-a adus şi cărămidă."
Dan Chidoveţ
primar comuna Dărmăneşti

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite