Basarabenii vin să ne adune merele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fermierii folosesc mână de lucru din Republica Moldova fiindcă localnicii refuză munca. Muncitorii primesc între 40 şi 60 de lei pe zi plus trei mese şi cazare. Cu toate acestea, şomerii suceveni nu vor să audă de oferta proprietarilor de livezi.

Merele din vestitele ferme pomicole de la Fălticeni vor fi culese de basarabeni şi de zilieri din judeţele vecine, Botoşani şi Iaşi. Proprietarii livezilor se plâng că nu găsesc muncitori, chiar dacă Fălticeniul este plin de şomeri.

Fermierii spun că localnicii preferă să stea în loc să muncească în livadă, timp de o lună. „Cred că nu vor să muncească, preferă să stea să aştepte să le dea statul bani", ne-a spus Pavel Onea, proprietarul unei livezi de meri.

Trebuie migală şi atenţie

Pentru a atrage forţă de muncă, patronii livezilor le oferă muncitorilor până la 60 de lei pe zi, la care adaugă cazare şi trei mese. Cu toate acestea, merele vor fi culese doar de zilieri din Botoşani, Iaşi şi din Republica Moldova.

„Am investit foarte mult în afacerea asta. Pentru culesul merelor am adus muncitori de pe la vecini. Avem şefi de echipă care cu asta se ocupă, merg şi racolează oameni pentru munca zilieră. Anul acesta am nevoie de 40 de muncitori, mai puţini decât anul trecut pentru că am producţie mai mică", a precizat Pavel Onea.

Muncitorii aşteptaţi la culesul merelor din a doua jumătate a lunii septembrie trebuie să fie foarte atenţi, deoarece fructele nu trebuie lovite, pentru a putea rezista peste iarnă. Dacă nu sunt culese cu grijă, toată investiţia se duce pe apa sâmbetei.

„Am 17 hectare de livadă tânără şi 10 hectare de livadă mai bătrână. Am nevoie pentru culesul merelor de 25-30 de zilieri. Din Fălticeni nu am găsit. Sunt nevoit să aduc oameni din Botoşani şi din Republica Moldova. Eu îi plătesc cu 50-60 de lei pe zi, în funcţie de cât muncesc", a explicat Florin Florea, alt proprietar de fermă pomicolă.

Nemulţumiţi de salariu

Acesta preferă forţă de muncă străină pentru că localnicii din Fălticeni care au lucrat în anii trecuţi la ei nu au făcut treabă bună. „Decât să stau să-i păzesc să nu fure merele, să nu le arunce peste gard, mai bine angajez oameni din alte zone", a mai spus Florin Florea. De cealaltă parte, mulţi dintre oamenii din Fălticeni care nu au serviciu refuză să culeagă fructele pe motiv că sunt prost plătiţi.

„Ştiu că ăştia cu fermele de meri angajează zilieri. Dar, dacă nu mă cheamă nimeni, cum să mă duc? În plus, din câte ştiu eu, nu prea dau banii la timp şi plătesc foarte puţin pentru ce muncă e acolo", a declarat Adrian Zăvodu, şomer. Rata şomajului în Fălticeni depăşeşte 7 procente, iar la nivelul judeţului Suceava este de 7,7%.

Plata, la container

Sute de hectare de livadă aşteaptă să fie recoltate la Staţiunea Pomicolă. „Staţiunea are 131 de hectare de plantaţii. Avem nevoie de 60-80 de oameni care să lucreze la culesul merelor.

Locuitorii Fălticeniului nu se prea îndeamnă la treabă. Noi îi plătim cu 12 lei pe container, un container are 300 de kilograme, astfel încât pot câştiga şi 50 de lei pe zi", a declarat Gheorghe Iacobiţă, director la Staţiunea Pomicolă Fălticeni.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite