Succesul de la Cannes s-a mutat la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corneliu Porumboiu concurează pentru trofeul  „Transilvania“ în cadrul festivalului de la Cluj-Napoca şi este omagiat la secţiunea „Zilele Filmului Românesc“. Filmul „Poliţist, adjectiv“, în regia lui Corneliu Porumboiu, premiat anul acesta la Cannes, are parte astăzi de o proiecţie de gală în cadrul Festivalului Transilvania.

Corneliu Porumboiu şi-a adus filmul acasă. Aseară, de la ora 22.00, cinefilii români au văzut cea mai recentă peliculă a regizorului, „Poliţist, adjectiv“, proaspăt premiată la Cannes cu două distincţii: premiul criticii internaţionale - FIPRESCI - şi premiul juriului la secţiunea „Un Certain Regard“.

Cei care nu au apucat să îl vizioneze o pot face şi astăzi, cu ocazia unei proiecţii de gală în cadrul „Zilelor Filmului Românesc“, care se desfăşoară la cinema Auditorium (Universitatea „Babeş-Bolyai“), de la ora 18.30.

Corneliu Porumboiu va fi prezent la eveniment, alături de public şi de invitaţii festivalului, unde va vorbi despre film şi despre experienţa de la Cannes.

În competiţia pentru trofeul „Transilvania“

Filmul lui Porumboiu, care spune povestea lui Cristi (Dragoş Bucur), un poliţist dintr-un orăşel de provincie care ajunge să-şi piardă încrederea în lege, concurează pentru trofeul „Transilvania“ cu alte 11 pelicule din Turcia, Germania, Brazilia, Franţa sau din Marea Britanie.

Pe lista filmelor din competiţie se află şi peliculele: „Alle Anderen“, regia Maren Ade (Germania), „J’irai dormir à Hollywood“ (Franţa), de Antoine de Maximy, regizor şi protagonist al acestui documentar, „My Marlon and Brando“, regizat de Huseyin Karabey (Turcia) sau „The Dead Girl’s Feast“, de Matheus Nachtergaele (Brazilia).

„Om pe sârmă“, un documentar de Oscar

Un alt „must-see“ al acestei zile este documentarul „Om pe sârmă“, distins anul acesta cu Oscar pentru „Cel mai bun documentar“. Pelicula prezintă incredibila aventură a lui Philipe Petit, universal cunoscută sub numele de „crima artistică a secolului XX“.

La 7 august 1974, francezul a mers pe o sârmă întinsă ilegal între turnurile gemene din New York. Proiecţia are loc la Cinema Republica, de la ora 23.30.

Programul zilei de azi la TIFF

image

Cinema Victoria, ora 10.00: Apocalipsa după şoferi; Nunţi, muzici şi casete video (România); ora 17.00: Noul val în filmul românesc (Franţa).

Cinema Republica, ora 13.00: Katalin Varga (România/Ungaria/Marea Britanie); ora 15.30: Cea mai fericită fată din lume (foto) (România); ora 21.30: Pescuit sportiv (România); ora 23.30: Om pe sârmă (Marea Britanie).

Cinema Auditorium, ora 18.30: Poliţist, adjectiv (România).

Cinema Arta, ora 10.00: Amintiri din Epoca de Aur; ora 19.30: La capătul liniei (România).

Cinema City, ora 16.30: Hotel de lux (România).

Cinema Echinox, ora 23.30: Foame (Marea Britanie).

Golan, invitat de onoare la TIFF

image

În această seară, la cinema Auditorium este programată la ora 21.15 o proiecţie specială în cinstea regizorului şi producătorului israelian Menahem Golan (foto), invitat special la TIFF.

Este vorba de unul dintre cele mai cunoscute filme ale cineastului, „Operaţiunea Thunderbolt“(1977). O altă producţie a sa, foarte populară, care a adunat la premieră aproape o treime din populaţia Israelului, este „Eskimo Limon“ (1978). Unul dintre cei mai prolifici creatori ai cinematografiei contemporane, Menahem Golan a apărut de-a lungul timpului pe genericul a 250 de filme.

Prezenţa sa la Cluj va însemna şi un moment aniversar: împlinirea a 80 de ani. Născut la 31 mai 1929, în Israel, Menahem s-a remarcat în tinereţe ca paraşutist în forţele aeriene israeliene, schimbându-şi numele, din raţiuni patriotice, din Globus în Golan.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite