Dosar nuclear iranian / Succesele negocierilor de la Geneva

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dosar nuclear iranian / Succesele negocierilor de la Geneva
Dosar nuclear iranian / Succesele negocierilor de la Geneva

După o zi-maraton de negocieri la Geneva, reprezentanţii celor şase mari puteri însărcinate cu dosarul nuclear iranian şi liderii de la Teheran au ajuns joi la o serie de înţelegeri.

Citiţi şi:
VIDEO Dosar nuclear / Negocieri la Geneva privind dezarmarea Iranului


Delegaţiile, care s-au întâlnit pentru prima dată după mai mult de un an, au ajuns la un "acord pentru a intensifica dialogul în următoarele săptămâni" şi ar urma să se întâlnească până la sfârşitul lunii octombrie, a explicat şeful diplomaţiei UE, Javier Solana.

  • În tabăra iraniană, ministrul de externe Manouchehr Mottaki a salutat atmosfera constructivă a discuţiilor.
  • Iranul şi-a luat angajamentul să ofere acces la centrul de îmbogăţre a uraniului de la Qom (centrul Iranului) peste două săptămâni
  • Un acord de principiu prevede "ca uraniu slab îmbogăţit în Iran să fie exportat către alte ţări pentru a fi îmbogăţit" în proporţie mai mare, a spus şeful diplomaţiei UE, Javier Solana.
  • Ziua de discuţii de la Geneva a fost o ocazie şi pentru o întâlnire bilaterală între şefii delegaţiilor americană şi iraniană, subsecretarul de stat William Burns, respectiv Said Jalili. Aceasta a fost prima reuniune la acest nivel de la suspendarea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări, în urmă cu 30 de ani.
  • "A fost o zi productivă, dar dovada în acest sens nu a fost dată încă. Vrem acţiuni concrete şi rezultate", a comentat secretarul american de stat Hillary Clinton.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite