Subcomisar de poliţie dependent de şpagă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Subcomisar de poliţie dependent de şpagă
Subcomisar de poliţie dependent de şpagă

Un ofiţer piteştean a fost arestat pentru luare de mită, anul acesta de două ori, într-un interval de doar câteva luni, după ce a fost prins luând şpagă. Marius Mazilu, fost subcomisar la Poliţia Piteşti, îşi umfla conturile cu şpăgi în schimbul cărora promitea că va muşamaliza o serie de dosare penale.

Mai citeşte şi:


Fostul comisar Marius Mazilu, de la Poliţia municipiului Piteşti, avocatul Laurenţiu Constantin şi alţi şase bărbaţi au fost arestaţi preventiv, joi seară, pentru 29 de zile, sub acuzaţiile de luare şi dare de mită, trafic de influenţă, şantaj şi sechestrare de persoane. Marius Mazilu este pentru a doua oară încătuşat în acest an, după ce, la începutul lui 2009, a fost prins în flagrant delict luând mită 1.000 de euro.

Un denunţător a mers la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Piteşti, unde a povestit că ofiţerul i-a cerut şpagă pentru a soluţiona cu neînceperea urmăririi penale un dosar în care era cercetat pentru fals material în înscrisuri oficiale.

Limbaj codificat: poliţia însemna PIC

La 20 februarie 2009, Mazilu şi-a dat întâlnire cu cel pe care îl cerceta în parcarea hipermaketului PIC. Discuţia telefonică ce a avut loc între cei doi a decurs astfel, potrivit actelor de la dosar: „PIC-ul, da!... Zici: „Dom’ne, ajung... ajung la poliţie...”. De fapt, poliţia e PIC-ul... te găsesc eu, să tragi undeva, cât mai ferit aşa, şi o să găsesc eu maşina, aşa să stea, pe partea asta, acolo”, îi explica poliţistul, la telefon, locul de întâlnire. „Deci, la mine sub ştergător e o vedere, pui acolo”. Când firul acţiunii a ajuns la final, privind de la distanţă tot ce se petrecea, Mazilu s-a îndreptat către maşina lui. A dat ştergătorul la o parte şi a pus mâna pe cele 20 de bancnote de 50 de euro inscripţionate cu „Mită”. Poliţistul a fost arestat în aceeaşi zi, fiind prins în flagrant.

Eliberat şi „ridicat“ iar după şapte luni

La 6 martie a fost trimis în judecată, iar la 25 martie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus eliberarea lui sub control judiciar. Deşi ştia că este monitorizat de anchetatori, fostul om al legii – odată văzut liber – şi-a reluat vechile „îndeletniciri”. S-a bucurat de aerul libertăţii doar şapte luni şi jumătate.

La 4 noiembrie, Marius Mazilu a fost săltat din nou, pentru mai multe infracţiuni de corupţie comise în 2008. De această dată, atârnă foarte greu primul dosar de corupţie. La noul dosar sunt două capete de acuzare: luare de mită în formă continuată şi dare de mită.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada septembrie-octombrie 2008, denunţătorul Sorin Diaconu i-a remis lui Mazilu, direct sau prin intermediul avocatului bucureştean Laurenţiu Constantin, arestat şi el acum, sumele de 1.000 de euro, 1.000 lei şi o vadră de ţuică.

În schimbul banilor, ofiţerul trebuia să efectueze cercetări favorabile într-un dosar în care denunţătorul era acuzat pentru ucidere din culpă. Sorin Diaconu a reclamat la DNA toate faptele poliţistului abia după un an de la comiterea lor, întrucât fusese ameninţat şi sechestrat de mai multe persoane din anturajul lui Mazilu, printre care şi avocatul Laurenţiu Constantin, care îl obligase pe denunţător să achite dobânda la un împrumut cămătăresc în valoare de 42.000 de euro. 

Promitea că eliberează hoţi

De asemenea, în luna noiembrie 2008, Mazilu le-a oferit unor colegi de la Poliţia Rutieră bani pentru ca aceştia să restituie unei persoane permisul de conducere pe care îl avea suspendat. Agenţii au refuzat propunerea lui.

Infracţiunile comise de omul legii nu se termină aici, susţin procurorii DNA. În 2008, în preajma Sărbătorilor de iarnă, mai exact la 23 decembrie, Marius Mazilu a primit 2.000 de euro de la un anume Florin Stan. Subcomisarul a spus că are cunoştinţe printre colegii lui, judiciariştii, şi astfel va reuşi să pună în libertate o rudă de-a lui Stan, arestată preventiv pentru mai multe infracţiuni de furt calificat.

„O găină bună de jumulit“

În ultimul an, zeci de poliţişti au fost prinşi cu şpagă. În Piteşti, odată cu deschiderea dosarului „Mită pentru obţinerea frauduloasă a permiselor auto”, a ieşit la iveală că fenomenul corupţiei în Poliţia argeşeană este generalizat. „Foarte mulţi dintre ei (poliţişti – n.r.) văd în apartenenţa lor la forţele poliţieneşti o oportunitate de influenţă, de îmbogăţire. Fără romantismul profesiei, fără un spirit justiţiar nu poţi rezista în Poliţie, pentru că tentaţiile sunt mari – eşti lângă valută, lângă jocuri de noroc, lângă droguri sau prostituate”, a declarat pentru „Adevărul” psihologul criminalist Tudorel Butoi.

„Un poliţist ştie de când dă examenul de admitere la Academie că se va confrunta cu hoţii, cu tâlharii, şi asta pentru un salariu destul de decent, să recunoaştem, raportat la profesori sau la medici. Dar unii dintre ei – într-un procentaj ce creşte îngrijorător – văd în Poliţie o «găină bună de jumulit». Atunci, ei nu mai sunt poliţişti, sunt infractori, şi locul lor e la Pen itenciarul Rahova”, a adăugat profesorul Butoi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite