VIDEO Studenţii cer Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de studenţii au îmbrăcat astăzi, la sediul Asociaţiei „21 decembrie 1989”, tricouri negre inscripţionate cu „Adevărul 13-15 iunie 1990“ şi au cerut autorităţilor să „elibereze” Dosarul Mineriadei.

Studenţii din toată ţara se reunesc reunesc în aceste zile la Bucureşti la Forumul Organizaţiilor Studenţeşti din România. Astăzi, ei au venit la sediul Asociaţiei să comemoreze evenimentele din iunie 1990, iar apoi au depus garoafe la uşa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, unde Dosarul Mineriadei este blocat, şi la kilometrul 0 din Piaţa Universităţii. 

Aceleaşi principii ca „golanii“

„Mişcarea studenţească nu şi-a uitat istoria, promovăm aceleaşi principii şi valori vedem nevoiţi să comemorăm victimele din anii ’90, denumite «golani» de pentru care cei dinaintea noastră s-au luptat în stradă. Au trecut 20 de ani şi ne autorităţile de atunci, în lipsa unor vinovaţi, a unor răspunsuri“, a afirmat Cezar Mihai Hâj, preşedintele Alianţei Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR).

El l-a asigurat pe liderul Asociaţiei „21 decembrie” 1989, Teodor Mărieş, că ANOSR va sprijini demersul acestuia de a intra în posesia Dosarului Mineriadei din iunie 1990.

„ANOSR a luptat dintotdeauna pentru libera exprimare a studenţilor şi pentru adevăr în tot ceea ce se întâmplă. Trebuia ca noi, generaţia care vine, să nu uităm trecutul şi pe cei care s-au luptat pentru prima oară pentru dreptul de a ne exprima“, a adăugat Cezar Mihai Gâj.

Dinu Gîndu, ultimul lider al Ligii Studenţilor până la desfiinţare, în 1997, a spus că singurul lucru pe care şi-l doreşte este aflarea adevărului, care nu este nici complicat, nici nefiresc.

La judecată „cu loturi“

Teodor Mărieş a mărturisit că a stat 52 de zile în Piaţa Universităţii, iar în 13 iunie, dimineaţa, a fost arestat pe Strada Batişte. A urmat puşcăria, greva foamei, doi ani de procese. În final a fost achitat, într-un lot de 29 de oameni. Sistemul era într-atât de „bolşevizat“, spune el, că se lucra tot „cu loturi”.

„În 1990 a fost o luptă inegală între noi, societatea civilă, şi stat, care tot timpul a reprimat. Apoi au dat legi pe bandă pentru a se proteja ei, niciodată pentru victime“, a mai spus Mărieş.

STS eliberează documente de la Revoluţie

Aflat de 45 de zile în greva foamei, Teodor Mărieş a reamintit autorităţilor că astăzi s-a împlinit un an de la dispoziţia CEDO privind predarea Dosarului Revoluţiei, până acum Asociaţia fiind în posesia a 95% din documente.

„În această săptămână am reuşit să dărâmăm ultimul bastion, care se numeşte Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Am avut o întâlnire alaltăieri de şase ore acolo. Până la urmă au decis să ne dea documentele pertinente de care au nevoie avocaţii noştri pentru apărare, iar noi, cu toţii, pentru istorie. Ieri am fost asigurat de ministrul Apăririi, Gabriel Oprea, că a ridicat şi ultimele dosare, 1.018 file ar mai fi, pe care Guvernul Boc le va desecretiza săptămâna viitoare.

Cu o săptămână în urmă, Guvernul a desecretizate alte 7.600 de file, producând, e de părere Mărieş, cel mai mare Monitor Oficial din România - 240 de pagini.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite