Studenţii învaţă că mersul pe jos e sănătos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii de la „taxă“ se bizuie mai mult pe propriile picioare decât pe ajutorul statului. Cei mai oropsiţi sunt cei 6.000 de studenţi „cu taxă” de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi (UAIC).

Tinerii care plătesc studiile la UAIC, pe lângă faptul că achită peste 300 de euro semestrial, trebuie să suporte integral şi costul călătoriilor cu transportul în comun. „Suntem discriminaţi.

Îi văd pe colegii mei bugetari cum circulă nestingheriţi, la preţuri modice, în timp ce eu plătesc bani grei pe transport”, se revoltă Irina Ghervan, studentă la UAIC în anul al III-lea.
 
Conducerea instituţiei îi consolează cu ideea că au totuşi facilităţi la categoria cu trenul. „Studenţii cu taxă nu sunt neapărat dezavantajaţi, pentru că beneficiază la fel ca ceilalţi studenţi de reducerea cu 50% a biletului de tren”, susţine Romulus Dămăceanu, şeful Direcţiei pentru Probleme Social-Studenţeşti din cadrul UAIC.

Preţ întreg la călătoria cu autocarul

Pe de altă parte, la celelalte universităţi ieşene nu există această problemă. Studenţii care îşi plătesc studiile beneficiază, la fel ca „bugetarii”, de abonamente la preţul special de 12,4 lei/lunar, valabil pe toate liniile de autobuz şi tramvai. Prin comparaţie, un abonament similar fără reducere costă 90 de lei.

O altă ciudăţenie valabilă doar la „Cuza” este că studenţilor, indiferent dacă sunt cu taxă sau bugetari, nu li se decontează transportul interurban cu autocarul. „Toţi banii s-au dirijat către abonamentele RATP, iar acum nu mai avem fonduri pentru a deconta şi celelalte tipuri de bilete. În funcţie de bugetul pe anul 2009, vom reveni şi la decontul transportului interurban”, arată Dămăceanu.

El s-a arătat totuşi încrezător că studenţii se pot descurca cu trenul, unde au 50% reducere. „Cu ce mă încălzeşte pe mine că am reducere pe tren, dacă sunt din Botoşani şi merg acolo cu autocarul? Oricum, trebuie să ajung acasă măcar o dată pe lună”, spune şi Mariana Savin, studentă la Litere.

Reduceri de 50% pentru studenţii băcăuani

Nici tinerii care studiază la Universitatea din Bacău nu se pot lăuda că au parte de prea multe facilităţi din partea autorităţilor locale sau ale statului.

Pe lângă biletele cu reducere pentru vizitarea muzeelor sau la unele spectacole, studenţii băcăuani circulă mai ieftin cu autobuzele din oraş. Ei au dreptul la o reducere de 50% la abonamentele pe mijloacele de transport.

„Studenţii băcăuani au aceeaşi reducere pe care o au toţi studenţii din ţară. Ei plătesc doar jumătate din preţul abonamentului lunar. Pentru ei un abonament pentru o linie este de 22,5 lei, iar pentru două linii preţul este de 30 de lei”, ne-a declarat Neculai Şutu, director al SC Transport Public SA Bacău. (Cezara Duţă)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite