Studenţii basarabeni merg la vot în Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

300 de studenţi şi liceeni care învaţă în Suceava fac demersuri pentru a fi siguri că îşi vor da votul la alegerile parlamentare din 5 aprilie

Studenţii şi liceenii basarabeni cu drept de vot din Suceava încearcă să obţină sponsorizări din mediul privat pentru a putea merge la Bucureşti să voteze.
După ce autorităţile de frontieră le-au interzis mai multor cetăţeni basarabeni, la sfârşitul săptămânii trecute, să intre în Republica Moldova, tinerii spun că vor încerca să ajungă măcar la cele două secţii din Bucureşti.
 „Ne temem că vom fi opriţi la graniţă. La situaţia de acolo, bineînţeles că se poate întâmpla orice. Autorităţile recurg la chestiuni de nesimţire chiar la cel mai înalt nivel”, afirmă Petru Ciolpan, preşedinte al Grupului de Iniţiativă a Românilor din Basarabia (GIRB).

Plan răsturnat de autorităţi


Studenţii basarabeni din România au hotărât luna trecută ca tinerii din Moldova să voteze la Chişinău pentru ca secţiile din Bucureşti să poată face faţă numărului mare de votanţi din celelalte zone ale ţării.
În România studiază în jur de 10.000 de basarabeni, ceea ce înseamnă că personalul secţiilor de la Ambasada Republicii Moldova şi Consulat ar trebui să verifice în jur de 833 de persoane într-o oră. O parte din cei 270 de studenţi şi liceeni suceveni spun că vor încerca totuşi să ajungă acasă. Chiar dacă le va fi interzis accesul, au timp să plece spre Bucureşti. „Mergem să votăm cu speranţa că după 5 aprilie o vom lua cu direcţia spre Europa. Noi încercăm să sensibilizăm lumea pentru că mulţi au prejudecăţi şi nu ştiu că populaţia e în regulă. Noi dorim altceva pentru ţara noastră, nu ce promovează autorităţile actuale de la Chişinău”, declară Petru Ciolpan.

Nu au bani de tren


O persoană privată le-a pus la dispoziţie tinerilor un autocar cu 50 de locuri. Pentru a ajunge la Bucureşti toţi ar mai avea nevoie de încă trei maşini. „Încercăm să mai căutăm sponsori”, spune Oxana Greadcenko, vicepreşedinte GIRB. Deşi parlamentarii suceveni au făcut promisiuni că vor asigura transportul gratuit pentru toţi moldovenii care doresc să voteze pe 5 aprilie, până astăzi nu s-au concretizat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite