Struan Stevenson : „Ne-am separat de popularii europeni”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Struan Stevenson, lider al conservatorilor britanici, explică pentru „Adevărul” sciziunea din Partidul Popular European. Conservatorii britanici au părăsit Partidul Popular European deoarece se opun politicilor de federalizare ale Europei.

Domnule Stevenson, de ce aţi părăsit Partidul Popular European? Şi cum va arăta viitorul grup politic din care veţi face parte?

În primul rând, trebuie spus că acesta nu este un divorţ, ci o separare pe cale amiabilă. Vom continua să avem o relaţie strânsă cu Partidul Popular European. Avem foarte multe lucruri în comun. Dacă vorbim în procente, cred că în 90% dintre cazuri suntem pe aceleaşi poziţii cu PPE.

Însă, din păcate, există şi destule deosebiri, pe subiecte precum  Tratatul de la Lisabona sau în problematica creării unei politici de apărare şi a unei politici externe comune. Toate acestea adâncesc federalizarea Europei. Intenţionăm să formăm un nou grup de centru-dreapta în Parlamentul European care să nu aibă nicio componentă federalistă.

De ce nu sunt conservatorii britanici de acord cu Tratatul de la Lisabona?

Actualele tratate europene permit continuarea politicilor economice şi a reformelor politice. Nu avem nevoie de un nou tratat. Din punctul nostru de vedere, Tratatul de la Lisabona este, de fapt, acelaşi cu vechea Constituţie europeană, ce a fost respinsă de francezi şi de olandezi. Chiar şi Trataul Lisabona a fost respins de irlandezi, şi ar putea fi respins încă o dată.

De la Bruxelles vin însă semnale că se doreşte repetarea acestui referendum în Irlanda până se va spune „DA”.

Din nefericire, aşa este. Este foarte nedemocratic şi, din păcate, asta este maniera în care Bruxelles-ul operează. Se refuză dorinţa democratică a poporului, a cetăţenilor din Irlanda. Vor continua să-i întrebe aceeaşi întrebare din nou şi din nou până când primesc răspunsul pe care îl doresc.

Nu există garanţii că Tratatul Lisabona va deveni şi tratatul sub care operăm. Tocmai de aceea, apar dificultăţi în ceea ce priveşte viitoarele alegeri europarlamentare. În mod evident, ne vom alege noul Parlament conform tratatului de la Nisa. Şi atunci ce se întâmplă cu Comisia Europeană?

Unii spun că ar trebui să acordăm o perioadă de graţie de câteva luni, să vedem dacă Irlanda va vota „DA” sau „NU” la referendumul din toamnă. Până atunci ar trebui să nu avem nicio Comisie. Acest lucru este inacceptabil.

Unii europarlamentari au avut reacţii excesive când Klaus a ţinut un discurs în Parlamentul European.

Klaus a ţinut un discurs extrem de demn. Dacă veţi studia ce a spus veţi vedea că avea dreptate în tot ce spunea. Însă, oricine din acest Parlament spune că se opune Tratatului Lisabona este acuzat imediat că este împotriva unei integrări mai adânci în cadrul UE. Acesta nu este un comentariu foarte corect din păcate.

În anii ‘90 a început o întreagă dezbatere între tabăra care susţinea ESDP (European Security and Defence Policy) şi cea care susţinea ESDI (European Security and Defence Identity). Henry Kissinger cerea, acum patru decenii, un număr de telefon comun pentru Europa. I-l dăm?

L-am întâlnit în septembrie pe Henry şi chiar l-am întrebat dacă a spus acestă frază – „Who do you ring when you want to speak with someone in Europe?” Mi-a spus că nu îşi aminteşte să fi spus acest lucru, însă a adăugat că, oricine ar fi spus asta, este o întrebare bună.

Haideţi să luăm exemplul războiului din Georgia. Sarkozy i-a sunat pe Putin şi pe Medvedev. Şi ei au răspuns la telefon, însă nu pentru că Sarkozy era preşedintele UE, la acea vreme, ci pentru că era preşedintele Franţei. Jean Claude Juncker, despre care multă lume spune că ar putea fi viitorul preşedinte european, conform Tratatului de la Lisabona, este în prezent prim-ministrul Luxemburgului. Credeţi că, dacă el i-ar fi telefonat lui Putin, i s-ar fi răspuns la telefon? Statele mari sunt în continuare cei mai importanţi jucători.

Unii analişti susţin că Tratatul Lisabona va afecta relaţia transatlantică deoarece SUA au relaţii speciale cu anumite state europene, precum Marea Britanie sau România.

Nu cred că Tratatul Lisabona va aduce o schimbare. În timpul conversaţiei mele cu Kissinger l-am întrebat cum vede el acest tratat.

El mi-apovestit atunci o întâmplare, petrecută acum doi ani, când Valery Giscard D`Estaing a vizitat Washingtonul, pentru a ţine o prelegere despre Tratatul Lisabona. Kissinger mi-a spus că, la mijlocul discursului, s-a uitat în jurul său şi a realizat că nu mai văzuse o audienţă atât de stupefiată şi de plictisită în viaţa sa.

Aşa că Kissinger le-a spus europenilo că ei vor continua să colaboreze pe aceleaşi baze ca şi până acum. Astfel că relaţiile bune dintre România şi SUA sau dintre Marea Britanie şi SUA vor continua.

Cine este Struan Stevenson


Membru al Partidului Conservator Scoţian.

Membru al Cabinetului din Umbră (Shadow Cabinet) al partidului Conservator scoţian, numit „Opoziţia Loială a Majestăţii Sale”.

Membru al Parlamentului European din 1999

Vice-preşedinte al grupului PPE din Parlamentul European

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite