Praznic la Strehareţi de Sfânta Maria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Praznic la Strehareţi de Sfânta Maria
Praznic la Strehareţi de Sfânta Maria

Zeci de slătineni s-au rugat la mănăstire împreună cu preoţii

Zi de mare sărbătoare la Mănăstirea Srehareţi. Azi este praznic, iar slătinenii au venit în număr mare ca să fie alături de măicuţe şi de P.S. Sebastian, Episcopul Slatinei care a oficiat slujba religioasă. De când ajungeai în pădurea Strehareţi, glasul preoţilor care se auzea din boxe îţi amintea de importanţa acestei zile.

Grăbeai pasul, îţi aranjai hainele şi păşeai smerit în curtea plină de flori a mănăstirii. Pe bănci, cu copiii mici în braţe, femeile îmbrobodite murmurau încet rugăciuni. Bărbaţii stăteau la uşa bisericii pline, îmbrăcaţi elegant şi cu capetele plecate se rugau pentru sănătate şi ajutor în viaţă. „Este aşa de frumos aici, un loc plin de flori unde oamenii vin să se reculeagă, să se regăsească. Pentru că este mai retras aici nu este nebunia de la bisericile şi mănăstirile din oraş. Cei care vin aici sunt mai civilizaţi, mai calmi“, a spus Antonia Sandu, de 39 de ani, profesoară din Slatina.

Pomană pentru morţi

Lângă biserică era o masă plină cu colaci şi mâncare pe care oamenii le aduseseră pentru morţi. Din când în când câte o bătrână ieşea din biserică ca să vadă dacă lumânările mai sunt aprinse pe pomană şi dacă mâncarea este la locul ei pe farfuriile din plastic. „Am adus şi eu ceva pentru bărbatul meu, Dumnezeu să-l ierte, îl chema Marian. Îmi place aici la mănăstire că nu ţin mâncarea în biserică. E mai bine aici, afară“, a spus Dumitra Pătraş, de 72 de ani, din Slatina.
Unii slătineni au venit numai ca să aprindă o lumânare şi să dea un acatist. S-au aşezat pe băncuţe, au ascultat câteva minute slujba după care s-au ridicat şi au plecat. „Nu stau mult. Am aprins o lumânare, am lăsat un pomelnic şi o să plec. Am de mers la o nuntă şi nu am timp să stau la slujbă“, a spus Sanda Toma, de 29 de ani.

La grătar, de Sfântă Mărie

Pentru unii însă sărbătoarea de azi este un motiv de petrecere. Încă de dimineaţă au încins grătarele, au pus berea la rece şi au început distracţia. „Este ziua mea şi vreau să mă distrez cât de mult pot. Mi-am luat prietenii la pădure şi o să facem un chef pe cinste. Să fie vremea frumoasă!“, a spus Marian Onţan, de 33 de ani, din Slatina.

Preoţii spun însă că sărbătoarea de azi nu este motiv de petrecere. „Această sărbătoare trebuie întâmpinată cu sobrietate, nu cu petreceri. Este o zi încărcată de spiritualitate, în care mulţi creştini fac parastase pentru cei trecuţi în nefiinţă. Zilele onomastice trebuie sărbătorite pe 8 septembrie“, spune părintele Siluan Gheţe, vicarul Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite