Straits Times: Mandatul de urmărire internaţională a lui Silviu Ionescu a fost suspendat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul singaporez de Externe, George Yeo, a declarat luni în Parlament că mandatul de urmărire internaţională emis pe numele lui Silviu Ionescu a fost suspendat din cauza unui dezacord privind interpretarea unui articol al Convenţiei de la Viena, relatează Straits Times.

România a trimis o notă către Singapore prin care susţinea că fostul diplomat însărcinat cu afaceri externe în Singapore, Silviu Ionescu, continuă să se bucure de imunitatea diplomatică în cazul accidentului rutier petrecută pe 15 decembrie.

"Sunt confuz", a declarat ministrul de externe , George Yeo, întrucât "se pare că România susţine că Silviu Ionescu era implicat în responsabilităţi oficiale la momentul accidentului şi nu putem înţelege cum poate fi posibil acest lucru".

Pe de altă parte, rapoartele apărute în mass-media românească sugerează că poliţia română s-ar pregăti pentru arestarea diplomatului suspendat. Poliţia de acolo a spus Interpolului că au competenţa de a-l da în judecată şi că au început urmărirea penală împotriva sa.

"În contextul acestor informaţii contradictorii, cu cât mai repede experţii legali români ne vizitează pentru a clarifica situaţia, a face schimbi de opinii şi a analiza probele experţilor noştri legali, cu atât mai bine", a declarat Yeo.

El a vorbit în Parlament, luni, ca răspuns la o întrebare din partea unui parlamentar Irene Ng, care a cerut detalii despre caz.

Guvernul a declarat, de asemenea, că, pe baza Convenţiei de la Viena privind drepturile diplomatice, Ionescu nu a fost protejat de imunitate diplomatică, pentru faptele sale. Bazat pe articolul 39 alineatul (2), un diplomat pierde imunitatea pentru actele private odată ce îşi părăseşte postul din ţara în care a fost acreditat.

Luni, George Yeo a spus Parlamentului ca "notificarea roşie" a fost suspendată din cauza dezacordului asupra interpretării unui articol. În discursul său, Yeo a remarcat faptul că alţi diplomaţi din Singapore au spus guvernului că Silviu Ionescu a compromis întregul corp diplomatic.

"România este un stat membru al Uniunii Europene care se mândreşte cu reputaţia sa de comunitate cu valori. Bucureşti înţelege că este mai mult decât reputaţia României în joc şi că trebuie să se ridice la standardele înalte ale UE ", a adăugat Yeo.

Potrivit unei investigaţii judiciare singaporeze, Ionescu s-ar fi aflat la volanul automobilului aparţinând ambasadei care a accidentat, la 15 decembrie 2009, trei pietoni, pe strada Bukit Panjang, dintre care unul a decedat ulterior. În baza concluziei acestei investigaţii, Singapore a emis un mandat de arestare pe numele diplomatului Silviu Ionescu, transmis Interoplului, care a emis, de asemenea, o "notificare roşie" pe numele acestuia. Această procedură cere tuturor statelor membre în cadrul Interpol să îl caute şi să îl aresteze, în vederea extrădării în Singapore.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite