Târgovişte: Străbunica din Muscel s-a bucurat de lucrurile primite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Străbunica din Muscel s-a bucurat de lucrurile primite
Târgovişte: Străbunica din Muscel s-a bucurat de lucrurile primite

Doi reporteri de la „Adevărul de Seară“ Târgovişte şi trei voluntari de la Crucea Roşie Dâmboviţa au urcat ieri la Floarea Gurgu pentru a-i duce primele pachete cu mâncare şi haine. Tanti Floarea a probat hainele de iarnă pe care i le-am cumpărat şi ne-a promis că le va purta pentru a nu se îmbolnăvi.

Drumul spre satul Muscel a fost foarte anevoios. La patru kilometri de Târgovişte, şi aceştia străbătuţi cu dificultate cu maşina, am fost nevoiţi să transferăm alimentele şi cutiile cu îmbrăcăminte în căruţa unui localnic, singurul mijloc de transport care putea parcurge ultimii trei kilometri de drum, până la casa bătrânei.

După un drum de aproximativ două ore de Moroieni, am ajuns la poarta străbunicii. Aceasta ne-a primit pe toţi cu bucurie, iar, după ce s-a mai dumirit, ochii au început să-i lăcrimeze. „Măi băiatule, toată săptămâna mi-ai apărut în faţa ochilor, ştiam eu că ai să vii, prea te-am visat în fiecare noapte“, i-a spus bătrâna unuia dintre reporteri.

image



Citiţi şi:

Se luptă singură cu sărăcia la 86 de ani, deşi are 8 copii, 24 de nepoţi şi 14 strănepoţi


Un ONG îi va tăia lemnele străbunicii din Muscel

Acoperişul casei fumega


Când am ajuns, acoperişul casei fumega din greu, prima impresie fiind că aceasta luase foc. Străbunica ne-a liniştit imediat. „E caşul sus în pod, nu e foc, e la afumat. Cred că am afumat aici caşul de la jumătate din Muscel. Aproape toţi veneau la mine cu caşul să îl urc în pod să îl afum, aicea sus de unde vedeţi că iese fumul ăsta“, arată bunica spre acoperişul casei.

Am schimbat câteva vorbe în prispa casei, însă tanti Floarea nu se simţea prea bine. De trei zile abia mai merge din cauza durerilor de la picioare. „Mă dor maică de abia mai merg, e greu tare cu singurătatea asta, mă tot rog de tatăl meu să mă cheme odată la el, să scap de chinurile astea“, ni s-a plâns străbunica.

I-am explicat că am venit să-i aducem lucrurile promise în urmă cu două săptămâni şi că avem o căruţă plină de alimente numai pentru ea, din partea oamenilor care au citit despre viaţa ei. Am început să descărcăm lucrurile, iar lacrimile au început să-i şiroiască pe obraji. „Atâta bine cât mi-aţi făcut voi acuma nu mi-a făcut nimeni toată viaţa“, ne-a spus bătrâna.

image



Nu a văzut niciodată un doctor

După ce a probat hainele şi ne-a asigurat că le va purta la iarnă pentru a-i ţine de cald, bătrâna ne-a invitat în camera mare, s-a aşezat şi a început să ne povestească întâmplări din viaţa ei. Aşa am aflat că nu a mai fost în Târgovişte de la vârsta de şapte ani şi că are o problemă cu mirosul de benzină. „Şi când vin să taie lemne mi se face rău de la mirosul de benzină, dar în maşină. La Târgovişte nu am mai mers de când eram copilă, acum ce să mai caut acolo“, zâmbeşte străbunica.

Tot ea ne-a spus că, deşi a născut opt copii, nu a fost niciodată la medic şi nu ştie cum arată un doctor. „Nici la spital nu pot să intru. Am fost mai demult să iau un concediu medical, cum am intrat mi s-a făcut rău. Am plecat de acolo repede, m-am făcut bine abia acasă“, povesteşte râzând tanti Floarea. „Am avut probleme mari, era să mor când am născut, eram acasă, mă simţeam rău după naştere. Am avut noroc că în sat era încă o femeie care născuse. A chemat-o bărbatul meu şi aşa am scăpat“, adaugă bătrâna.

În timp ce povestea despre vârsta ei, i-am urat „La mulţi ani!“ pentru ziua ei care vine pe 27 septembrie. Răspunsul a venit foarte prompt. „Maică, dacă eram întreagă şi mai puteam şi eu să car apă, să mai sparg un lemn, aş fi primit, dar aşa, nici nu vreau să aud să mai trăiesc mulţi ani, mi-au ajuns ăştia strânşi până acum, mai bine m-ar lua Dumnezeu acum“, ne-a spus simplu străbunica.

Voluntarii şi-au stăpânit cu greu lacrimile


Cei trei voluntari de la Crucea Roşie, Gabriel, Elena şi Cezar, au fost foarte impresionaţi de povestea străbunicii şi s-au bucurat că s-au alăturat campaniei lansate de „Adevărul de Seară“. „Sunt fascinante povestirile femeii, prin ce a trecut toată viaţa şi cu toate neajunsurile vremilor pe care le-a trăit. Mă simt foarte împlinit şi foarte bucuros că am urcat până aici, în poate cel mai frumos sat din judeţul Dâmboviţa“, spune Gabriel, unul dintre voluntarii de la Crucea Roşie Dâmboviţa.

La plecare, străbunica ne-a condus până la poartă, a făcut cu mâna şi ne-a zâmbit fericită. I-am promis că vom reveni chiar în ziua în care va împlini 86 de ani, pe 27 septembrie.

image



Cadou de ziua ei

Străbunica din Muscel va împlini 86 de ani pe 27 septembrie. În acea zi ea va fi vizitată nu doar de reporterii de la „Adevărul“, ci şi de preşedintele Consiliului Judeţean, Florin Popescu, care a promis că o va ajuta cu lemne pentru iarnă şi îi va repara acoperişul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite