Stomatologii privaţi sunt la mare căutare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atuurile lor sunt aparatura modernă şi calitatea bună a materialelor folosite. Tinerii moldoveni apelează la ultimele soluţii din domeniu şi sunt dispuşi să cheltuie sute de euro pentru o dantură de invidiat.

Stomatologii care au deschise cabinete private susţin că numărul pacienţilor care le trec pragul creşte simţitor de la an la an. Un avantaj al lor, spun medicii, îl reprezintă şi faptul că mulţi au încheiate contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS).

„Ieşenii au început să aibă grijă de dantura lor, în special cei tineri. Vin regulat la controale“, spune Anca Bulancea, medic stomatolog. De partea cealaltă, pacienţii susţin că serviciile proaste oferite în vechile policlinici de stat îi forţează să apeleze la dentiştii privaţi.

„Cu salariul pe care îl am ar trebuie să merg doar la clinicile de stat. Nu am fost însă deloc mulţumită de doctorii şi de condiţiile de lucru de acolo“, spune ieşeanca Nicoleta Dănilă.

Niciun cabinet de stat pentru băcăuani

Pensionarii, şomerii, veteranii de război şi văduvele acestora, rămân principalii clienţi ai vechilor policlinici.

„Mi se par mai pricepuţi doctorii din policlinică. Nu am fost prea des la stomatolog, dar când am nevoie merg în mediul de stat“, spune ieşeanul Mihai Saizu.  Şi la Botoşani cabinetele private sunt la mare căutare. Chiar dacă în oraş nu există decât două cabinete de stat, care aparţin de şcoli, botoşănenii nu le simt lipsa.

„La finalul tratamentului, va trebui să plătesc 5.500 lei. Dacă lucrarea va ţine 30 de ani, atunci nu e o problemă să dau aceşti bani”, a declarat Ecaterina T., din Botoşani.  

Reţeaua de asistenţă stomatologică din Bacău nu mai numără niciun cabinet de stat. „Singurele cabinete care au mai rămas în reţeaua de stat sunt cele şcolare şi cabinetul de urgenţe din spital”, a declarat dr. Diana Iovan, preşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi Bacău. Pentru lucrări dentare, tratamente şi plombe, băcăuanii sunt forţaţi să meargă tot la cabinetele private.

Se programează la policlinică

Copiii, pensionarii şi veteranii de război sunt clienţi permanenţi ai policlinicii din Suceava. Reducerile de până la 100% oferite de CAS îi atrag pe cei cu o situaţie financiară precară. Pentru aceste servicii, instituţia decontează lunar între 1.300 şi 1.600 lei pentru fiecare stomatolog.

„Avem şi câte 20 de pacienţi pe zi. Dincolo de partea financiară, pensionarii găsesc aici înţelegere mai mare din partea medicilor care le tratează dantura. Sunt pacienţi de ani de zile care nu au mijloace financiare şi încercăm să îi ajutăm”, spune Ioan Costea, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti. (Răzvan Constantin, Cezara Duţă, Ilinca Grigoraş)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite