Stocurile de lemne lasă pădurarii fără salarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stocurile de lemne lasă pădurarii fără salarii
Stocurile de lemne lasă pădurarii fără salarii

Silvicultorii riscă să lucreze neplătiţi dacă nu cresc vânzările

Din cauza crizei financiare fără precedent cu care se confruntă Direcţia Silvică Mehedinţi, conducerea unităţii este pe cale de a lua măsuri drastice împotriva pădurarilor care nu-şi îndeplinesc norma de lemne vândute. Conform directorului Direcţiei Silvice, Ion Megan, din cele nouă Ocoale Silvice de pe raza judeţului, doar două au profit, celelalte şapte înregistrând pierderi. „Doar Ocolul Silvic Strehaia şi cel de la Şimian sunt astăzi pe profit. Restul merg pe pierdere. Fiecare ocol trebuie să facă o normă de lemne vândute. Pădurarii noştri s-au învăţat să stea la umbră. Ei nu înţeleg ce înseamnă o economie de piaţă“, a declarat Ion Megan.
Acesta plănuieşte măsuri dure pentru pădurarii care nu îndeplinesc normele de vânzare. „De aproape două luni nu s-au primit salariile. Trebuie să luăm o hotărâre cât mai drastică. Săptămâna viitoare vom face o analiză amănunţită a situaţiei şi voi propune ca două săptămâni pe lună să lucreze fără salarii. Trebuie să strângem cureaua dacă vrem să supravieţuim“, a declarat directorul.

Lemnul putrezeşte în depozitul de la Şimian


Acesta mai susţine că cei peste 460 de pădurari din Mehedinţi ar trebui să găsească singuri soluţii de desfacere a masei lemnoase, astfel nu s-ar mai lovi de lipsa banilor.Conform directorului Ion Megan, Direcţia Silvică Mehedinţi nu s-ar fi confruntat cu această situaţie dramatică dacă s-ar fi găsit unul sau mai mulţi cumpărători pentru masa lemnoasă din depozitul de la Şimian.
„La ora actuală avem un stoc de 400 de metri cubi de lemn pentru foc şi alte câteva sute de metri cubi de cherestea. De două luni am scos tot ce este acolo la licitaţie, însă nu a venit niciun cumpărător. Nici măcar oamenii care vor să se aprovizioneze pentru iarnă. Pur şi simplu nu au bani“, susţine Megan.
În depozit se află gârniţă, stejar, cer, plop, fag, preţul fiind de 120 de lei pentru un metru cub, cu 40 de lei mai puţin faţă de preţul din iarna lui 2008. De altfel şi la cherestea preţul a scăzut, astfel încât metrul cub porneşte de la 330 de lei mergând până la 1.000 de lei, în funcţie de esenţă, cea mai scumpă fiind cheresteaua de cireş.
Mehedinţenii nu se gândesc deocamdată la provizii de lemn pentru iarnă. „Este scump un metru cub de lemne. Şi cum criza asta financiară se face tot mai simţită, nu văd cum am putea să cumpărăm lemne pentru foc. Încercăm să ne descurcăm cum putem. Poate că mai spre toamnă voi reuşi să cumpăr“, susţine Marcela Şurlău, o localnică din Şimian.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite