Roverul Opportunity a descoperit noi "urme de apă" pe Marte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stiintasitehnica
Stiintasitehnica

Roverul de Explorare Marțiană Opportunity, de la NASA, a descoperit pe Marte filoane minerale albicioase, ce par a fi ghips depozitat de apă. Analizarea acestor formațiuni va îmbunătăți înțelegerea trecutului mediilor umede ale Planetei Roșii.

Fenomenul este unul des întâlnit pe Pământ dar, desigur că observarea lui pe Marte agită spiritele. Filonul cel mai atent analizat de Opportunity are aproximativ lățimea unui deget mare de persoană adultă (1-2 cm) și o lungime de 40-50 cm, proeminând puțin în afara solului.

Filoanele au fost descoperite de rover în interiorul unui fel de dig ce împrejmuiește o parte din marginea Craterului Endeavour. Nimic similar nu a mai fost depistat pe raza de 33 de kilometri a  văilor explorate de Opportunity în cele 90 de luni petrecute pe Marte înainte să ajungă la Endeavour.

Numele filonului prolific este acum „Homestake”, iar spectrometrul din dotarea roverului a identificat în componența sa calciu și sulf, în proporții similare cu cele ale sulfatului de calciu (aproximativ ghips). Depozitul s-a format, cel mai probabil, prin dizolvarea calciului din rocile vulcanice sub acțiunea apei, într-o crăpătură subterană care, mai târziu, a fost expusă la suprafață.

Citeşte aici tot articolul:

Roverul Opportunity a descoperit noi "urme de apă" pe Marte

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite