Telomerii din ADN ne dau speranţa de viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii scoţieni au găsit metoda prin care pot estima durata de viaţă a unei persoane, speranţa noastră de viaţă fiind scrisă în ADN încă de la naştere.

 Evident, telomerii nu pot prezice data la care vom părăsi această lume ca urmare a unui accident ori a vreunei boli contactate în urma stilului nostru de viaţă.

Practic, speranţa de viaţă ne este dată de lungimea telomerilor - aceştia sunt regiuni de ADN repetitiv situate la capătul fiecărui cromozom liniar al majorităţii organismelor eucariote şi al unor procariote.

De aceea, telomerii, consideraţi cheia opririi procesului de îmbătrânire, fac de ceva timp obiectul diverselor studii. Din păcate, lungimea lor nu poate fi mărită, demonstrându-se în schimb că anumiţi factori, precum fumatul ori stres-ul îi pot scurta.

Studiul, condus de prof. Pat Monaghan, de la Universitatea din Glasgow, a fost efectuat pe 99 de cinteze australiene zebrate şi este primul care măsoară lungimea telomerilor pe parcursul întregii vieţi, încă din a 25-a zi de la naştere.

CITIŢI AICI CONTINUAREA

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite