Ştii ce se petrece în gura ta?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bacteriile care trăiesc în cavitatea bucală se fac vinovate de afecţiunile dentare. În lipsa unei îngrijiri adecvate, ele atacă dinții cu agresivitate.

Sute de specii de bacterii trăiesc în gura noastră. Cu o igienă corectă, acestea rămân inofensive. Devin însă nocive când sunt lăsate să se înmulțească necontrolat.

Dacă nu ne spălăm pe dinți timp de patru ore, bacteriile încep să depună pe dantură, formând așa-numita placă bac­te­riană.

De ce apar cariile?

Aflate în număr mare, bacteriile din placa bacteriană devin agresive și încep să atace dinții și țesuturile care îi susțin, o parte din ele fiind vinovate pentru apariția cariilor, iar altă parte, pentru apariția bolii parodontale.   

Bacteriile hrănite cu zahăr  eliberează  acid

Cu cât igiena dentară este mai precară, cu atât placa bacteriană devine mai groasă și se solidifică, transformându-se în tartru, mai greu de îndepărtat.

Cel mai frecvent, placa bacteriană se formează între dinți sau în spatele lor. Dacă obiceiul de a ne spăla rar pe dinți este combinat cu o  dietă bogată în dulciuri, bacteriile devin și mai agresive. În prezența zahărului, acestea eliberează acid, care „erodează” dinții.

Dinţii, slab protejaţi în timpul somnului

image

În mod normal, organismul dispune de un mecanism natural de apărare împotriva bacteriilor, în salivă existând anumiți factori protectori. Aceștia sunt însă produși în cantitate mai mică în timpul nopții.

De aceea, stomatologii insistă asupra importanței igienei dentare înainte de culcare. Bacteriile reușesc în timpul nopții să treacă de bariera precară și atacă dantura mult mai virulent decât ar face-o în timpul zilei.

Varietate nocivă

În placa bacteriană există peste 400 de specii diferite de bacterii.

image

Specialistul nostru


Conf. dr. Constantin Vârlan 
UMF „Carol Davila”, Bucureşti Facultatea de Medicină Dentară președinte Societatea de Stomatologie Estetică din România

Este indicat un control stomatologic la cel mult un an. Intervalul însă poate varia în funcţie de gradul de risc. Cei cu grad mediu ar trebui să facă un control la șase luni, iar cei cu grad mare (cu multe carii), la trei-patru luni.

La controlul regulat se pot observa cariile incipiente (când smalţul este demineralizat, însă nu există cavitate), procesul fiind reversibil dacă se iau măsuri. Caria, în sensul de cavitate, se formează într-un an și jumătate. Placa bacteriană se poate transforma în tartru chiar şi în câteva săptămâni.


    

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite