Ştiau de salariile uriaşe de la spitalul groazei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Radu Berceanu şi directorul Direcţiei Medicale din Ministerul Transporturilor, Victoria Iacob, erau informaţi despre salariile nesimţite ale celor cinci şefi din Spitalul CF 2 Bucureşti. Instituţia sanitară a cumpărat anul trecut mai multe produse fără să publice anunţ de licitaţie, iar şefii spitalului şi-au mărit singuri lefurile.

Salariile uriaşe ale directorilor din Spitalul CF 2 nu erau o necunoscută pentru şefii lor din Ministerul Transporturilor. Angajaţii spitalului au trimis mai multe sesizări către Direcţia Medicală de pe lângă minister, dar şi ministrului Radu Berceanu, în care reclamau neregulile din spital. Instituţia sanitară din reţeaua Ministerului Transporturilor a ajuns notorie după ce două femei operate în aceeaşi zi s-au infectat şi au fost transferate în stare foarte gravă la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.

Vezi aici scrisoarea sindicaliştilor de la spitalul CF 2 către ministrul Berceanu

Într-o scrisoare trimisă în februarie 2010 ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, sindicatul a reclamat modul în care directorii şi-au aprobat majorări de salarii anul trecut, în luna iunie, în plină criză economică, când toate veniturile bugetarilor erau îngheţate: „Membrii comitetului director şi managerul au salarii şi sporuri majorate la maximum. Mai mult, aceste salarii au fost mărite prin decizia comitetului director în luna iunie 2009. Vă anexăm copie după statul de funcţii valabil la 1.07.2009 cu veniturile directorilor şi un exemplu al veniturilor personalului medical la acea dată".

Sindicatul a dat şi exemplele de măriri: salariul directorului de îngrijiri a crescut de la 1.800 de lei la 2.700 de lei, cel al directorului de cercetare-dezvoltare de la 2.800 de lei la 3.500 de lei, iar al directorului medical, de la 3.400 de lei la 3.800 de lei.

„L-am crezut pe manager"

Pe de altă parte, Victoria Iacob, directorul Direcţiei Medicale a Transporturilor (DMT), a declarat ieri că nu a ştiut nimic despre situaţia de la Spitalul CF 2 din Bucureşti. „Noi nu am primit nimic de la salariaţii Spitalului CF 2 cu privire la neregulile de acolo. Am ţinut legătura cu managerul spitalului, care mi-a spus că lucrurile sunt în regulă, iar eu l-am crezut", a declarat Victoria Iacob. În schimb, sindicatul spitalului susţine că, pe lângă memorii, a cerut controale şi în discuţiile directe.

„Am contactat-o telefonic pe doamna Iacob, am mai mulţi martori printre colegii mei, şi i-am prezentat problemele spitalului. Am rugat-o să vină în control, dar nu a venit", a declara Denisa Popovici, lider sindical. Potrivit lui Radian Tufă, secretar-general al Ministerului Transporturilor, „ministrul Berceanu ştia despre salariile mărite ale celor din Spitalul CF 2".

Salarii mărite în criză

Ziarul „Adevărul" a prezentat ieri, în exclusivitate, salariile directorilor din Spitalul CF 2. Astfel, fostul manager al Spitalului CF 2 din Bucureşti, Constantin Tănase, avea până săptămâna trecută, când a fost demis, un salariu de 10.000 de lei pe lună. Directorul de cercetare-dezvoltare Ovidiu Vasile are o leafă de 6.600 de lei, directorul financiar contabil Simona Florea ia 6.700 de lei, iar Cristian Codreanu şi Gabriela Grigore care erau directori administrativ, respectiv de îngrijiri medicale, au 5.600 şi, respectiv, 5.100 de lei lunar. Lefurile sunt cu mult peste media salariilor de directori din spitalele româneşti, care variază între 3.000 şi 6.000 de lei.

Achiziţii fără licitaţie

Instituţia sanitară aflată în plin scandal are probleme şi în ceea ce priveşte cumpărăturile făcute. Un prim control sumar al Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) arată că 13 din cele 34 de contracte încheiate anul trecut au fost făcute prin negociere directă, fără anunţ de participare la licitaţie. „Procedura este o excepţie la lege, iar ei au abuzat de ea", a declarat Cristina Trăilă, preşedintele ANRMAP.

Printre lucrurile achiziţionate în acest fel se numără medicamente, pansamente, dezinfectanţi, produse de curăţat, un echipament de imagistică ecografică, cu ultrasunete şi Doppler şi „servicii de spălătorie şi curăţătorie". Tot fără anunţ de licitaţie a fost cumpărată şi hrană: produse de panificaţie şi carne.

image

Scandalul a izbucnit după ce Amelia Antoniu, prim-solista Teatrului de Operetă din Bucureşti, şi Alice Preda au ajuns în stare gravă la Spitalul Universitar după intervenţii minore la Spitalul CF2. Din acest motiv, directorul unităţii şi patru şefi de secţie au fost înlocuiţi din funcţie, iar autorităţile încearcă să elucideze împrejurările în care s-au îmbolnăvit cele două femei.

Anchetă finalizată

-Comisia Ministerului Sănătăţii a ajuns la concluzia că există o multitudine de factori  favorizanţi care au determinat apariţia infectării de natură nosocomială a celor două paciente.

-Nu au fost respectate condiţiile igienico-sanitare specifice blocului operator.

-Nu au fost respectate condiţiile de sterilizare (un dispozitiv medical de unică folosinţă a fost reutilizat prin resterilizare cu eficienţă îndoielnică).

-Nu există un control corect şi continuu al circulaţiei germenilor în spital.

-Lipsa unei politici de aprovizionare şi utilizare a dezinfectantelor în funcţie de tipul de risc infecţios identificat pentru fiecare secţie.

-Nu există niciun plan propriu de măsuri, respectiv nu sunt îndeplinite sarcinile specifice, deşi este nominalizată o persoană pentru supravegherea şi controlul infecţiilor nosocomiale.

Erată

Dintr-o regretabilă eroare, în numărul de ieri al ziarului „Adevărul", la articolul „Salarii uriaşe pentru şefii din spitalul groazei", a apărut fotografia doctorului Eugen Tănase în loc de cea a directorului abia demis, Constantin Tănase. Greşeala a apărut în contextul în care ambii doctori, şi Eugen Tănase şi Constantin Tănase, au fost directori ai Spitalului CF 2, dar în perioade diferite. Ne cerem scuze pentru confuzia creată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite