Bazac: Ştiam despre ce se întâmpla la clinica Sabyc, dar nu aveam dovezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bazac: Ştiam despre ce se întâmpla la clinica Sabyc, dar nu aveam dovezi
Bazac: Ştiam despre ce se întâmpla la clinica Sabyc, dar nu aveam dovezi

Ministrul Sănătăţi, Ion Bazac, a declarat, astăzi, la Slatina, că autorităţile ştiau de mai multe luni despre despre traficul de ovule de la clinica Sabyc, dar nu au putut interveni decât atunci când a existat certitudinea că pot prinde persoanele implicate în momentul în care se făcea transferul de celule, altfel ar fi riscat să nu aibă probe.

,,În România existã o lege împotriva traficului de organe, o lege europeană.  Agenţia Naţională de Transplant (ANT) a fost înfiinţată tocmai pentru a evita infrigementul pe acest domeniu. Legea transpune integral directivele europene în România, iar la noi este interzis traficul de organe, inclusiv de ovule. Eu ştiu că situaţia creată la Bucureşti a fost o situaţie care a fost supervizată de instituţiile statului timp de câteva luni. Agenţia Naţională de Transplant a informat  despre această situaţie de la acel centru medical, iar acel centru avea autorizaţie din partea Agenţie pentru fertilizare in vitro” a declarat ministrul Sănătăţii, Ionuţ Bazac.

Citiţi şi:

VIDEO UPDATE Trafic cu ovule: trei persoane au fost arestate


El a mai spus că din punct de vedere al echipamentelor medicale reprezentanţii ministerului au făcut verificări în această dimineaţă şi au constatat că echipamentele corespundeau întru totul standardelor împuse în acest domeniu, dar că acest fapt nu îi exonerează pe reprezentanþii de faptele penale semnalate în legãturã cu traficul de ovule.

,,Eu nu pot eu să comentez dacă cei surprinşi asupra faptului se aflau în această situaţie, dar probabil că instituţiile statului, dacă au luat măsurile pe care ştim cu toţii, au avut motive. Eu cred că au  au făcut foarte bine ce au fãcut. În România, traficul de organe e interzis şi se pedepseşte cu închisoarea", a afirmat Bazac.

Conform celor susţinute de acesta, recoltarea de ovule se poate face numai după ce donatoarele sunt  stimulate ca să producă acele ovule.

El a mai spus că nu se poate pune problema de efectuarea unor controale în alte clinici, pentru că ele ar fi inutile. ,,Pentru a demonstra  traficul de organe, trebuie ca persoanele care beneficiază ilegal de organe să fie surprinse în momentul în care se realizează transplantul sau implantul”, a adăugat ministrul.

Trei persoane au primit mandat de arestare timp de 29 de zile după ce au fost reţinute în această dimineaţă în scandalul de la clinica bucureşteană Sabyc privind traficul internaţional cu ovule.

Decizia privind mandatele de arestare pe numele patronului clinicii Sabyc, Harry Mironescu, fiului acestuia, Yair Miron, medic rezident la clinică, şi pe numele Ceciliei Borzea, persoana care se ocupa de relaţii cu clienţii, nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite