„Steaua sus răsare“, cu 40 de zile înainte de Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe străzile oraşelor din Moldova au început să apară ornamente de iarnă încă din octombrie. Se munceşte de zor la amplasarea beculeţelor pe stâlpi, semafoareşi clădiri. Ornamentele vor fi aprinsepe 1 Decembrie.

Cel mai grăbit a fost Decebal Bacinschi, primarul Focşaniului, care a cerut subordonaţilor să orneze oraşul încă de la sfârşitul lunii octombrie. El spune că a discutat în prealabil cu liderii partidelor şi au stabilit să înceapă mai devreme.
„Am decis că, în condiţiile în care avem o singură macara cu braţ telescopic pentru montarea de ornamente, trebuie să ne apucăm din vreme de pavoazare. Cei de la partide n-au avut nimic împotrivă”, a motivate Bacinschi.

Primarul Focşaniului a mai spus că n-a vrut să repete experienţa de anul trecut, când a trebuit să apeleze la specialişti foarte scumpi de la companii precum Luxten sau Electrica, pentru montarea ornamentelor. Oamenii privesc bucuroşi, dar şi cu neîncredere, apariţia beculeţelor. „E frumos, dar cred că are legătură şi cu campania asta electorală. Parcă anii trecuţi nu s-au grăbit aşa”, spune Grigore Huţanu, un localnic.

Ieşenii au împrumutat instalaţii din alte oraşe

La Iaşi şi Bacău ornamentele de Crăciun au început să fie montate în urmă cu o săptămână. Primele montate au fost beculeţele de pe bulevardele şi parcurile centrale. Edilii din capitala Moldovei chiar s-au împrumutat de la alte oraşe, ca să aducă un pic de variaţie faţă de anii precedenţi.

„În cartierele Alexandru, Dacia, Păcurari şi Tătăraşi, firma Luxten, cu care avem contract pentru iluminatul public, inclusiv iluminatul festiv, va monta beculeţe aduse din alte oraşe”, a precizat Andrei Trofor, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi. Tot ca element de noutate, bulevardul Ştefan cel Mare este decorat cu ţurţuri uriaşi.

Mai multe ornamente şi la Piatra Neamţ

În acest an, edilii din Piatra Neamţ se vor întrece pe sine şi promit că vor monta peste 10.000 de luminiţe pe străzi. Vor fi aproape 270 de figurine de dimensiuni mari, 13 kilometri liniari de lanţuri cu beculeţe, dar şi 8.000 de plase luminoase. „Ne place foarte mult cum se transformă oraşul nostru de sărbători. În fiecare an se face din ce în ce mai frumos”, a daclarat Ivana Iaşcenko, un cetăţean moldovean mutat în Piatra Neamţ de peste 5 ani.

Se aprind de ziua naţională

În majoritatea oraşelor, beculeţele montate pe străzi vor fi aprinse de pe 1 Decembrie, când se sărbătoreşte Ziua Naţională  a României. „Au pus instalaţiile, dar le dau drumul abia când începe luna cadourilor. Probabil au vrut să profite de vremea mai bună de la începutul lunii noiembrie”, ne-a spus Ilarie Dumitraşcu, un locuitor din centrul Bacăului.

Şi ieşenii aşteaptă cu nerăbdare aprinderea ornamentelor. „Luminiţele de sărbători fac decorul iernii. E frumos să vezi peste tot culori şi ar fi frumos ca de la an la an să fie ceva diferit” crede ieşeanca Liliana Niţă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite