Statul român se joacă cu sănătatea unei fetiţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza unei litere transcrise greşit, Naomi Bohar nu îşi poate urma tratamentul în Belgia. Ea suferă de o boală extrem de rară, sindromul „Prader-Willi“. Sănătatea unei fete în vârstă de şase ani, Naomi Bohar, poate depinde de rapiditatea cu care statul român îşi îndreaptă o greşeală tot de el săvârşită.

Naomi Bohar s-a născut  cu sindromul „Prader-Willi”, o boală extrem de rară, care se manifestă în primii ani de viaţă prin retard, iar după aceea printr-o alimentaţie necontrolată. „Nu se poate opri din mâncat. Ar mânca orice şi în orice cantitate”, spune Vasile Bohar, tatăl copilei. Norocul ei a fost că s-a născut în Belgia, la Bruxelles, unde părinţii ei, maramureşeni plecaţi din Poienile de sub Munte, locuiesc de mai bine de opt ani.

O literă a făcut diferenţa

Fetiţa a primit certificat de naştere belgian, iar părinţii s-au grăbit să-i transcrie actul în română. La transcriere, oficialităţile române de la Consulatul României din Belgia au greşit o literă din numele mamei.
„În loc de Eudochia, cum mă cheamă pe mine, m-au trecut Evdochia”, arată mama fetei. Nimeni n-a observat nimic în acel moment, nici măcar după trei ani, când familia Bohar a venit cu Naomi pentru prima dată în România şi i-a făcut paşaport. Anul acesta, pe data de 4 august le-ar fi expirat documentele de călătorie şi s-au întors în România să le reînnoiască. Ghinionul lor, pentru că la Serviciul Public Comunitar Pentru Evidenţa şi Eliberarea Paşapoartelor Simple (SPCEEPS) Maramureş, angajata a observat neconcordanţa dintre cartea de identitate a mamei şi certificatul de naştere al copilului.
„Am plătit taxa de urgenţă, am plătit tot, când să facem poza la copil au văzut că nu se potriveşte numele”, explică Eudochia Bohar.

Neglijenţă

Pentru remedierea greşelii au fost îndrumaţi spre Primăria Sectorului 1 din Bucureşti, singurul loc unde se rectifică certificatele de naştere eliberate în străinătate. Acolo, după ce au depus actele, li s-a spus că procedura durează minim 30 de zile. Părinţii sunt disperaţi deoarece mâine ar trebui să se prezinte cu Naomi la clinica din Belgia unde este tratată, pentru evaluarea anuală. „Naomi face tratament în Belgia de 1.600 de euro lunar şi pe data de 1 septembrie trebuie să fim cu ea la clinică la comisia de evaluare anuală”, spune cu ochii plini de lacrimi mama fetiţei.
Şeful SPCEEPS Maramureş, cms. Mircea Ene, ne-a declarat că, în mod normal, birocraţii de la Bucureşti ar fi trebuit să-i elibereze fetei alt certificat pe loc, cu atât mai mult cu cât este vorba despre un caz medical.
Lucrătorii din cadrul Biroului de Rectificări au însă altă variantă. „Da, este depusă cererea pe data de 17 august, dar nu a sosit dispoziţia de corectare de la primar. Asta durează 30 de zile”, a declarat telefonic pentru „Adevărul de Seară”, Tatiana Bancu, lucrător în cadrul acestui birou.
Pentru că nu vor reuşi să ajungă cu micuţa la clinică în timp util şi la şcoala specială unde este înscrisă, cei doi riscă să fie decăzuţi din drepturile părinteşti de către statul belgian. Totodată, Naomi este în pericol să rămână şi fără medicamentele care-i sunt vitale. „Ne mai ajung pentru cel mult o săptămână, apoi....nu ştiu”, mai spune mama copilei, printre lacrimi. Cei doi părinţi spun că vor da statul român în judecată pentru greşeala pe care au făcut-o.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite