Statul intră în concediu fără plată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statul intră în concediu fără plată
Statul intră în concediu fără plată

În perioada septembrie-noiembrie, bugetarii trebuie să facă o economie de două miliarde de lei. Angajaţii de la stat vor primi zece zile de concediu neplătit, vor munci şase ore în loc de opt, sau vor lucra suplimentar fără bani. Restructurările masive se amână pentru 2010.


Guvernul trebuie să taie în acest an, din cheltuielile publice, 5,5 miliarde de lei (peste un miliard de euro). O economie substanţială este aşteptată din partea personalului bugetar – aproximativ două miliarde de lei. Calculul făcut de Ministerul de Finanţe arată că 1,5 miliarde de lei (0,3% din PIB) vor fi cruţaţi cu cele zece zile neplătite, iar alte 487 de milioane de lei, cu plata orelor suplimentare şi cu acordarea premiilor.


Citiţi şi:


Ieri, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, s-a ferit să dea cifre exacte privind restructurările din sistemul public, dar a precizat că nu este vorba despre reduceri de „o mie-două mii de bugetari”. Oricum, acestea sunt amânate pentru 2010, când cheltuielile de personal trebuie reduse, până la mijlocul lunii iunie, cu 0,6% din PIB. Motivul: trebuie elaborate standardele de cost.

Premiile vor fi tăiate

Revenind la 2009, Guvernul are în vedere trimiterea întregului aparat bugetar în concediu fără plată, timp de zece zile, într-un interval de trei luni: septembrie, octombrie şi noiembrie. Orice premii stabilite pentru acest an vor fi anulate, orele suplimentare nu vor mai fi plătite, ci vor fi compensate cu alte zile libere, iar programul de lucru se va reduce de la opt ore la şase ore zilnic.

Din declaraţiile lui Pogea reiese că aceste măsuri pot fi aplicate separat, sau pot fi combinate, în funcţie de decizia ordonatorului de credite. „Fiecare ordonator va dispune, în funcţie de structura de lucru, fie concediu fără plată, fie concediu fără plată cu reducerea programului de lucru, pentru ca toată lumea să contribuie la acest efort, fără să afectăm buna funcţionare a instituţiilor”, a spus Pogea.

Companiile de stat scapă iar de restricţii

Vizaţi de măsura intrării în concedii fără plată sunt toţi angajaţii din sistemul public, inclusiv cei din administraţia locală şi din instituţiile autofinanţate. Potrivit unor reprezentanţi ai Ministerului de Finanţe, este vorba despre 1,3 milioane de angajaţi, mai puţin cei din companiile de stat, care nu fac obiectul acestor decizii. „Prin instituţii autofinanţate înţelegem acele structuri guvernamentale, agenţii, institute, laboratoare.

Companiile de stat sunt excluse din schemă”, au declarat, pentru „Adevărul”, surse din Ministerul de Finanţe. În plus, angajaţii din aceste companii nu au statut de funcţionar public. Majoritatea ministerelor nu şi-au pus la punct o structură de măsuri şi au dificultăţi în a comunica ce oameni pleacă în concedii sau care sunt economiile prognozate.

Măsurile de reducere a timpului de lucru şi chiar zvonurile privind eventualele disponibilizări sunt întâmpinate, de pildă, cu totală lejeritate de angajaţii Ministerului Transporturilor. De ce? „Dacă grilele de personal ale ministerului se ajustează, oamenii nu vor fi puşi pe liber, ci vor fi preluaţi de către companiile din subordine“, au declarat, pentru „Adevărul”, surse oficiale din cadrul instituţiei.

Sindicatele arată spre cabinetele demnitarilor

Măsurile de restrângere bugetară anunţate ieri nu sunt agreate de liderii marilor centrale sindicale. „Intenţiile Guvernului Boc sunt în contradicţie cu prevederile Codului Muncii. Nu poţi şti câţi oameni să dai afară atâta vreme cât nu există o normare a muncii la stat şi nu poţi face o evaluare clară. Reducerile de buget ar trebui făcute la cabinetele demnitarilor, care au câte 10-12 consilieri. Abia apoi ar trebui discutat despre pierderea locurilor de muncă şi trimiterea bugetarilor în concedii fără plată”, este de părere Iacob Baciu, liderul Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România.

Preşedintele „Cartelului Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat că Guvernul trebuie să taie mai întâi cheltuielile inutile din administraţia publică.

„De exemplu, fântâni arteziene de un milion de euro. Apoi ar trebui să îmbunătăţească gradul de colectare prin eliminarea evaziunii fiscale şi, în al treilea rând, să aibă o discuţie cu sindicatele pentru reducerea locurilor de muncă”, a spus Hossu.

image
image

Guvernul trebuie să taie cheltuielile inutile. Să se renunţe la fântânile arteziene de un milion de euro.

image


Bogdan Hossu
lider sindical

De unde mai taie Guvernul

Pentru a reduce deficitul bugetar cu 0,8% din PIB în acest an, Executivul este pregătit să reducă şi din cheltuielile cu bunurile şi serviciile, mai puţin în domeniul Sănătăţii. Suma este de 2,48 miliarde de lei. La aceasta se adaugă veniturile din impozitul minim, de 300 de milioane de lei. Restul de bani, până la 5,5 miliarde de lei, ar urma să vină din reducerea cu două miliarde de lei a cheltuielilor cu funcţionarii de stat şi din economiile administraţiilor locale.

Toate aceste diminuări vor fi prevăzute în rectificarea bugetară din luna august. Anul acesta, se poate spune că bugetarii scapă ieftin, fiindcă în 2010 cheltuielile cu salariile trebuie să scadă cu 3,5 miliarde de lei. Cheltuielile de personal au urcat, în primele şase luni, cu 12% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 24,9 miliarde de lei.

Tensiune în ministere

Reprezentanţii ministerelor s-au ferit ieri să facă publice planurile de restructurare, preferând să aştepte şedinţa de guvern de astăzi.

- Ministerul Sănătăţii. „Deocamdată nu pot să vă spun nimic concret. Avem în subordine direcţiile judeţene de sănătate publică, Institutul de Sănătate Publică Bucureşti şi Şcoala Naţională de Management Sanitar. Cred că în această zonă se impune o eficientizare a resurselor. Nu se pune problema ca vreun medic să fie trimis în concediu fără plată”, a declarat Mihai Ursa, purtătorul de cuvânt al ministrului Sănătăţii, Ion Bazac.

- Ministerul Mediului. „Există mai multe opţiuni. Însă nu putem face public nimic, pentru că nu vrem să creăm panică. Miercuri (astăzi - n.r.) se va discuta la Guvern, după care vom avea şi varianta oficială”, a afirmat Dragoş Năcuţă, purtător de cuvânt la Ministerul Mediului.

- Ministerul Muncii. Răzvan Condurăţeanu, consilier al ministrului Muncii, Marian Sârbu: „Nu ştiu ce să vă spun”.
n Ministerul Educaţiei. Adriana Pană, secretar de stat:„În niciun caz nu vom lăsa clasele fără profesori. E posibil să-i trimitem în concediu pe funcţionarii de la minister.“

- Ministerul de Finanţe. “Vom impune un program combinat, în funcţie de specificul fiecărei instituţii. Unii vor pleca în concediu fără plată, alţii vor lucra în program redus – şase ore în loc de opt ore. Peste o săptămână vom putea comunica exact ce s-a decis”. Gheorghe Pogea, ministru.

- Ministerul pentru IMM. “La nivel de minister, fiecare angajat va pleca în concediu fără plată, trei zile pe lună, prin rotaţie. Vom lua în calcul şi alte măsuri”. Constantin Niţă, ministru.

- Ministerul Agriculturii.  Alexandra Pop, consilierul ministrului Ilie Sârbu: “Până în acest moment, proiectul este doar o intenţie. Aşteptăm ordonanţa în formă finală, iar atunci vom putea lua o decizie”.

- Ministerul de Externe. Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe:„Vom anunţa măsurile după şedinţa de guvern de mâine (astăzi - n.r.)”.

- Ministerul de Interne.
Dan Nica a declarat că nu vor exista concedieri în instituţia pe care o conduce, ci, dimpotrivă. Nici nu vor fi trimişi în concediu fără plată salariaţii.

- Ministerul Justiţiei. Rodica Constantinovici, secretar de stat: „Am cerut derogări pentru judecători, procurori care au o activitate nenormată, ca şi pentru angajaţii din domeniul ordinii publice şi a siguranţei statului”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite