Staţiune nouă pe malul Crişului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria vrea să transforme malul drept al Crişului Repede într-o zonă asemănătoare ştrandurilor din Hajduszoboszlo şi Debrecen. Reprezentanţii municipalităţii susţin că realizarea staţiunii ar revigora turismul orădean.

Resursele de apă geotermală de care dispune Oradea i-au determinat pe edili să decidă, în vederea susţinerii turismului în zonă înfiinţarea în Oradea a unei staţiuni balneoclimaterice.
 
Viitoarea staţiune se va întinde de la Hotelul Continental, cuprinzând Parcul Brătianu, Hotel Calipso, Bazinul Olimpic, Bazinul acoperit, Ştrandul Municipal, clădirile Fundaţiei Mecena, Hotel Tera, Centrul de Agrement Magico, continuându-se cu o zonă de camping în zona podului de cale ferată de pe strada Dragoş Vodă.

Centru wellness

Întreaga staţiune balneoclimaterică a fost gândită în jurul Ştrandului Municipal, unde municipalitatea are un proiect de modernizare după modelul ştrandurilor din Hajduszoboszlo şi Debrecen din Ungaria. „În ştrand se vor construi tobogane pentru copii şi adulţi, centru de wellness, minibazine cu jacuzzi, dar şi două pontoane cu acces spre albia Crişului Repede. La bazinul pentru copii urmează să fie montat un tobogan acvatic, înalt de 1,8 metri. Alte două tobogane, mult mai înalte vor fi construite la bazinul pentru adulţi”, spune Marcel Boloş, şeful Direcţiei de Dezvoltare Durabilă şi Finanţări Externe din Primăria Oradea.

El mai precizează că, în interiorul ştrandului, se va construi o zonă de agrement pentru copii, după modelul celei din Orăşelul Copiilor. De asemenea, se va amenaja o terasă acoperită, unde se vor putea practica sporturi de interior, bowling, biliard, table.

Pe bani europeni

Prin Planul Urbanistic General, zona unde se va realiza staţiunea balneoclimaterică va fi rezervată pentru servicii de turism, edilii urmând să înainteze Guvernului propunerea de declarare a zonei ca fiind staţiune balneoclimaterică. „Dacă Guvernul îşi dă acceptul şi zona este declarată staţiune balneoclimaterică, vom putea accesa pentru dezvoltarea ei fonduri nerambursabile europene şi fonduri guvernamentale”, susţine Marcel Boloş.

Realizarea proiectului este structurată pe mai multe etape. Prima dintre ele este amenajarea Ştrandului Municipal, operaţiune ce va costa 15 milioane de euro, bani ce vin din fonduri nerambursabile de la Comisia Europeană. A doua etapă constă în reabilitarea zonei de camping, lucrare ce se va face mai mult ca sigur în parteneriat public privat. Cea de-a treia etapă, de dezvoltare a investiţiilor private în zona Hotelului Tera va costa aproximativ 30 de milioane de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite