Statistica ucide mitul „Of, femei la volan!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În ultima perioadă, şoferiţele au început să fie mai agresive
În ultima perioadă, şoferiţele au început să fie mai agresive

Rapoartele Poliţiei contrazic prejudecata conform căreia femeile conduc mai prost decât bărbaţii. Emotivitatea accentuată, instinctul de conservare şi intuirea rapidă a pericolului fac din conducătoarele auto cea mai prudentă categorie de participanţi la trafic.

Chiar dacă numărul şoferiţelor este în continuă creştere, iar acestea au început să fie mai agresive în trafic, accidentele produse din vina lor nu le concurează pe cele produse de conducătorii auto bărbaţi.

Această situaţie este constatată zilnic de poliţiştii rutieri, care spun că femeile sunt mai calme la volan şi preferă să nu se aventureze în manevre dificile, doar de dragul de a-şi arăta dexteritatea.

"În cazuri extreme, şoferiţele aleg să frâneze decât să depăşească obstacole, dacă îşi dau seama că nu au timp să efectueze în siguranţă această manevră, în condiţii de trafic intens", a explicat comisarul-şef  Costin Tătuc, de la Serviciul de Prevenire al Direcţiei Poliţiei Rutiere.

Mai puţine accidente grave la femei

La sfârşitul anului trecut, în România existau 4.261.479 (70,28%) de şoferi bărbaţi şi 1.801.617 (29,72%) de femei cu permis auto. Raportat la numărul de accidente grave  produse anul trecut, rezultă că bărbaţii au fost vinovaţi în 8.515 de cazuri (83,5 %), urmate de decesul a 2.431 de persoane şi rănirea gravă a altor 7.588. În aceeaşi perioadă de referinţă, femeile au produs 1.684 de accidente grave (16,5% ), soldate cu 365 de morţi şi 1.500 de răniţi.

Practic, rezultă că doar nouă din 10.000 de şoferiţe au provocat accidente grave, în timp ce 20 de bărbaţi din 10.000 de posesori de permis auto sunt vinovaţi de producerea accidentelor soldate cu morţi şi răniţi.

În cazul accidentelor uşoare, situaţia este similară. 18 din 10.000 de femei produc astfel de evenimente, în timp ce 35 din 10.000 de bărbaţi şoferi sunt autori ai tamponărilor fără victime.

Cele mai multe dintre accidentele produse din vina femeilor la volan sunt de fapt tamponări şi "agăţări" în parcare. Motivul: femeile apreciază mai greu distanţa între autovehicule. Din această cauză, şoferiţele parchează mai greu, efectuând mai multe manevre, chiar dacă spaţiul este suficient pentru această manevră.

Şoferiţele au devenit mai dure

Poliţiştii spun însă că, în ultima perioadă, şoferiţele au început să fie mai agresive, iar acest lucru se întâmplă  şi din cauza colegilor lor de trafic bărbaţi, care nu au răbdare şi claxonează fiecare manevră a femeilor. Ca urmare, şoferiţele nu se mai lasă intimidate şi chiar forţează, tot mai des, intrările în intersecţii.

"Cu toate acestea, mai rar întâlneşti o femeie care să schimbe banda fără să semnalizeze sau să nu respecte semnele şi regulile de circulaţie. Chiar şi în timpul examenului pentru obţinerea permisului de conducere, doamnele şi domnişoarele, deşi sunt mai emotive decât bărbaţii, se dovedesc mai bine pregătite, atât din punct de vedere teoretic, cât şi practic. Mai greu este atunci când ies singure în trafic şi dau peste «zmeii şoselelor». Bărbaţii uită că şi ei au fost începători şi unii chiar au repetat de mai multe ori examenul până să se vadă cu permisul în mână", a mai spus Costin Tătuc, de la Poliţia Rutieră. 

Anul trecut au fost înregistrate 1,2 milioane de programări în vederea obţinerii permisului de conducere (din care 65,74% bărbaţi şi 34,26% femei) atât pentru permis nou, cât şi pentru redobândire şi adăugare de categorii. Promovabilitatea generală a fost de 27,45%, din care 26,43% bărbaţi şi 29,47% femei.

Ce spun bărbaţii despre şoferiţe

Şoferii bărbaţi au păreri împărţite atunci când vine vorba despre colegele lor de trafic. Unii cred că şoferiţele sunt mai disciplinate. "E adevărat, le mai claxonăm, dar nu pentru că ne enervează, ci vrem să «socializăm». De obicei respect regulile, dar se mişcă mai greu. Le mai facem atente, din când în când. Unele sunt chiar drăguţe. Acum, ce poţi să-i faci unei şoferiţe care greşeşte, dar când te duci la ea s-o admonestezi, îşi cere scuze cu zâmbetul pe buze? O ierţi şi pleci mai departe", explică situaţia Andrei Costin, şofer la o firmă de transport din Capitală.

Alţii spun că femeile nu au ce căuta la volan. "Dacă nu ar fi femei la volan, cred că am circula şi noi fără frică. Am întâlnit femei care fix în intersecţie se gândesc în ce parte să meargă şi aşa se fac cozi interminabile. Unele sunt neîndemânatice rău de tot. Frânează fără motiv sau accelerează când vrei să le depăşeşti.  Nu ştiu cum şi-au luat permisele. Mai bine le ocolim, decât să ne lovească maşinile. Ele au impresia că oglinzile sunt pentru fardat, nu să se asigure în trafic", a spus supărat Laurenţiu Matei, taximetrist.

Părerea şoferiţelor

Conducătoarele auto spun că bărbaţii sunt de multe ori răi cu ele în trafic. Le înjură şi le trimit "la cratiţă". Ele recunosc când greşesc şi chiar îşi dau seama că de multe ori acţionează cu întârziere.

"Probabil că cei care ne înjură pe stradă au şi ei acasă soţii sau fiice care conduc maşini. Nu cred că le-ar conveni să le vorbească alţii urât. E adevărat, multe şoferiţe conduc mai slab decât bărbaţii, mai ales dacă sunt începătoare. Ar trebui să fie mai indulgenţi cu noi, altfel, dacă ne tot claxonează şi ne şicanează, ar putea să aibă surpriza ca o şoferiţă să oprească motorul şi să pună avariile chiar în faţa lor. Şi atunci nu cred că le-ar conveni situaţia. Sunt şi bărbaţi care se comportă civilizat şi opresc atunci când ai o problemă sau te îndrumă dacă le ceri acest lucru, dar aceştia sunt din ce în ce mai rari", a spus Marilena Popa, asistent manager la o firmă din Bucureşti.

"În cazuri extreme, şoferiţele aleg să frâneze în loc să depăşească obstacolele, dacă îşi dau seama că nu pot efectua în siguranţă această manevră."
Costin Tătuc
comisar-şef

Tabel
Tabel soferi
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite