China acuză Statele Unite de protecţionism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China a acuzat Statele Unite de un protecţionism din ce în ce mai accentuat. În replică, secretarul de stat pentru comerţ din Statele Unite, Gary Locke a negat categoric un asemenea demers din partea părţii americane, relatează AFP.

Diplomatul face parte din delegaţia care îl însoţeşte pe preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, la Beijing.

"Statele Unite şi alte ţări occidentale sunt partizane ale libertăţii comerţului, însă Statele Unite devin din ce în ce mai protecţioniste. Statele Unite nu ar trebui să creeze diverse bariere comerciale pentru a-şi proteja industria naţională", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Comerţului, Yao Jian.


"Preşedintele Obama a indicat în repetate rânduri că nu putem să alegem o cale protecţionistă. Protecţionismul duce la represalii, ce ar putea degenera într-un război comercial din care toată lumea ar avea de pierdut ", a afirmat Locke.

Purtătorul chinez de cuvânt a precizat că autorităţile de la Beijing vor menţine stabilitatea yuanului, guvernul fiind "indignat de presiunile injuste" exercitate de Statele Unite pentru o reevaluare a monedei chineze, în contextul în care şi SUA a permis deprecierea dolarului, pentru creşterea competitivităţii.

"Trebuie să creăm un mediu stabil pentru companii, mediu ce cuprinde şi un curs valutar stabil, pentru a susţine creşterea economiei mondiale şi relansarea exporturilor Chinei", a precizat Yao.

"Este în defavoarea revenirii mondiale şi nedrept din partea Statelor Unite să solicite aprecierea altor monede, în timp ce permit în continuare deprecierea dolarului", a mai spus el.

Cursul yuanului este legat de facto la cel al dolarului din vara lui 2008.

Marii parteneri comerciali ale Chinei, Statele Unite şi Uniunea Europeană, au acuzat China că menţine moneda subevaluată pentru a favoriza exporturile, transmite NewsIn.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite