Start la înscrierile pentru facultate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Start la înscrierile  pentru facultate
Start la înscrierile pentru facultate

Viitorii studenţi s-au lăsat aşteptaţi în prima zi în care se puteau înscrie la facultate. Majoritatea instituţiilor superioare de învăţământ au menţinut taxele de şcolarizare de anul trecut.

Marile universităţi de stat din Cluj-Napoca au pus la dispoziţie, în acest an, peste 23.000 de locuri în facultăţi, atât bugetate cât şi cu taxă. În prima zi dedicată înscrierilor, studenţii nu s-au grăbit, însă, să-şi depună actele.
Reprezentanţii universităţilor spun că astfel se întâmplă în fiecare an, viitorii studenţi începând să vină cu documentele pentru admitere abia la mijlocul săptămânii. Astfel, clădirea Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca era, astăzi, pustie. Conducerea instituţiei de învăţământ susţine că elevii nu se grăbesc, deoarece au la dispoziţie întreaga săptămână.
„Nu se pune problema scăderii numărului de studenţi. Cam în fiecare în absolvenţii de liceu nu s-au înghesuit să se înscrie decât din a doua sau a treia zi”, ne-a spus Răzvan Nistor, prodecanul FSEGA. Pe de altă parte, acesta susţine că taxele nu au fost modificate, fiind aceleaşi şi în acest an, respectiv 2.500 de lei în primul an şi 2.000 de lei pentru anii II şi III.
„Am decis să menţinem taxele, ţinând cont de această perioadă grea. Oricum, economiştii nu au probleme după ce termină. Un studiu recent arată că majoritatea îşi găsesc de lucru, deci în acest domeniu pot să vă spun că nu există atâtea probleme”, a argumentat prodecanul. La Universitatea Tehnică altele sunt problemele. Claudia Martiş, prodecan la catedra de Inginerie Electrică, ne-a spus că domeniul construcţiilor nu se mai află în atenţia tinerilor, ca şi până acum.
„Construcţiile erau în vogă până în acest an. Oricum, am înţeles că absolvenţii nu s-au înghesuit azi deoarece au fost probleme cu eliberarea unor acte de către licee”, ne-a spus aceasta.Nicolae Ban a venit din Sălaj pentru a-şi înscrie în prima zi fiica la facultate. El, împreună cu Nicoleta, se aflau la FSEGA, unde completau formularul de înscriere. E a doua facultate la care îşi încearcă norocul, urmând să se înscrie şi la a treia.

Absolvenţii se înscriu la mai multe facultăţi

„S-a înscris şi la medicină dentară (din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie - n.r.), iar imediat mergem să se înscrie şi la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială”, ne-a spus tatăl acesteia.
O parte dintre cei prezenţi  erau entuziasmaţi de perspectivele unei vieţi de tudent la Cluj. „După ce intru la facultate, pe lângă educaţie vreau să pun accentul şi pe viaţa socială, pentru că am auzit despre cât de faină e viaţa de student. De fapt, Clujul e a doua mea opţiune, că m-am mai înscris şi în Bucureşti”, a declarat Claudia, din Deva, venită să se înscrie la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA).
În legătură cu taxele, viitorii studenţi sunt rezervaţi, spunând că vor depinde în continuare de ajutorul părinţilor până vor reuşi să se instaleze în noul oraş şi, eventual, să-şi găsească un loc de muncă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite