Start în bătălia pentru 400 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banii europeni pentru drumuri, în vestul ţării, s-au terminat, dar mai sunt milioane disponibile pentru turism, mediu şi afaceri mici. Doar 90 de kilometri de drum judeţean vor putea fi reabilitaţi din banii pe care i-a dat comunitatea europeană în perioada 2007 – 2013. Valoarea totală este de 53 milioane de euro.  

Cele patru consilii judeţene din regiunea de vest Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara, au luat toţi banii europeni pe care Uniunea Europeană i-a alocat din 2007 până în 2013 pentru refacerea infrastructurii.

Cinci proiecte de reabilitare a drumurilor judeţene au epuizat fondurile disponibile, cu aproape patru ani mai repede decât termenul anunţat. Consiliul Judeţean Timiş (CJ Timiş) s-a mişcat cel mai repede şi a reuşit să ia bani pentru două sectoare: Buziaş – Lugoj, care are aproape 30 de kilometri, şi Sânnicolau Mare – Periam – limita judeţului Arad, sector de 24 de kilometri.

Procent mic de drumuri refăcute

Infrastructura de drumuri judeţene din Timiş este veche în proporţie de peste 85 la sută, iar soluţiile de finanţare pentru lucrări sunt reduse. „Consider că s-a făcut o mare nedreptate când s-au stabilit fondurile pentru dezvoltarea regională şi locală, pentru că s-au dat prea puţini bani. Avem proiecte, dar nu avem finanţare, iar până în 2010 vom termina drumurile începute”, a spus preşedintele CJT, Constantin Ostaficiuc.

Firmele mai pot lua bani

Ministrul Ministerului Dezvoltării, Laszlo Borbely, a spus că în timp ce administraţiile au depus multe proiecte pentru a cheltui fondurile disponibile, firmele din regiune nu s-au înghesuit să profite de oportunităţile europene. „Mai sunt bani pentru dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii, sunt puţine proiecte în toată ţara.

Probabil procedurile dificile descurajează”, a spus Borbely. Pentru toată regiunea de vest pot fi cheltuiţi până în 2013 aproape 440 de milioane de euro, adică circa 110 milioane pentru un judeţ.

Timişul a renunţat la turism

Preşedintele CJ Timiş, Constantin Ostaficiuc, a spus că turismul nu e o prioritate pentru dezvoltarea judeţului, dar administraţiile din regiune sprijină proiectele judeţelor cu potenţial. „Proiecte pentru turism nu avem pentru fondurile din 2007 – 2013. Am ajuns la o înţelegere între judeţe şi vom sprijini Caraşul pentru că are potenţial”, a declarat Ostaficiuc.

Bani rataţi

Timişul a pierdut câteva posibilităţi de finanţare. Proiectul deponeului ecologic a pierdut 30 de milioane de euro, primul credit acordat de Banca Europeană de Investiţii, iar recent a pierdut al doilea credit de 35 de milioane.

Pentru deponeu, CJT va cere finanţare nerambursabilă. Reabilitarea lacului Surduc a pierdut alte aproape cinci milioane de euro, din fondurile PHARE.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite