Stareţul gay, şantajat din vârf de brad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un preot de ţară riscă ani grei de închisoare, după ce l-a hărţuit pe presupusul său amant, stareţul unui schit. Acesta din urmă l-a denunţat în cele din urmă pe şantajist. Rechizitoriul preotului Florin Darius Matei descrie cum s-a înfiripat şi cum s-a terminat idila dintre acesta şi stareţul Gherasim Nicuţ, de la Schitul Trivale din Piteşti.

Mai citeşte şi:

Florin Darius Matei (32 de ani) este primul preot român trimis în judecată pentru şantajarea unei feţe bisericeşti în urma unei iubiri interzise de către canoanele ortodoxe. Părintele Matei l-a ameninţat în nenumărate rânduri pe stareţul Gherasim Nicuţ - de la Schitul Trivale din Piteşti - că va face publică relaţia lor de iubire.

Scandalul sexual din ograda Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului s-a declanşat la sfârşitul lunii octombrie 2008 când, în urma unui flagrant, părintele Matei a  fost prins primind 5.000 de euro de la stareţul Gherasim.

Când a fost prins, preotul Matei arăta mai degrabă ca un laic căruia îi plăcea viaţa. Era îmbrăcat  într-un costum negru cu dunguliţe, cămaşă vernil şi pantofi eleganţi. El a  negat acuzaţiile şi a aruncat „bomba”: „Părintele Gherasim a fost iubitul meu!”

„Am fost silit“

Inculpatul cu sutană a povestit magistraţilor că l-a cunoscut din întâmplare pe stareţul Gherasim, în iarna anului 1998, când venea în vacanţă de la Seminarul de preoţi în satul natal, Galicea, judeţul Vâlcea.

„Era frig afară, ploua, rudele mele din Piteşti nu erau acasă şi nu aveam bani deloc. Ca un semn divin am văzut indicatorul spre Schitul Trivale. M-am dus să cer 5 lei, bani să ajung acasă”, a povestit preotul.

El a spus că stareţul, binevoitor, l-a poftit în chilia sa şi i-a promis că îl va ajuta. „Dintr-odată, a sărit pe mine şi m-a silit să întreţin relaţii orale. Am fost bătut şi lovit, am făcut acest lucru împotriva voinţei mele. Eu nu sunt homosexual“ s-a plâns preotul Matei.

Potrivit acestuia, la plecare, stareţul Gherasim i-ar fi dat mult mai mulţi bani decât a cerut el, aproximativ 85 de lei, şi o carte de vizită. „Să mă cauţi dacă ai nevoie de ceva”, ar fi fost mesajul de rămas bun.

Cei doi s-au reîntâlnit după mai mulţi ani, prin 2005, când părintele Matei, care avea nevoie de fonduri pentru mica parohie pe care o conducea, s-a dus până la Episcopie. El propovăduia Cuvântul Domnului în parohia Stoileşti - Vâlcea şi ar fi vrut să facă o cantină pentru săraci şi să repare acoperişul bisericii.

„Padre, am datorii la cămătari!“

Matei era acum om la casa lui, terminase Seminarul, se căsătorise şi avea o fetiţă. Potrivit scrisorilor depuse la dosarul din instanţă, care conţin întreaga corespondenţă dintre cei doi, stareţul Gherasim i-ar fi dat preotului Matei, în rate, aproximativ 150.000 de lei. Banii erau trimişi prin mandat poştal sau personal, când preotul Matei venea la Piteşti.

„Padre, am nevoie de bani”, „Chèrie (dragă – n.r.), te rog să-mi dai atenţia de care vorbeam” erau rugăminţile din epistolele de dragoste. De cele mai multe ori tonul era drăgăstos sau  rugător: „Am datorii la cămătari, te rog, ajută-mă să-i dau înapoi”.

Atunci când stareţul spunea că nu mai are bani, tonul scrisorilor devenea ameninţător: „Am să scot probele” sau „Chèrie, am să mă duc la episcop şi am să spun că eşti poponar”.

Ameninţări şi înjurături

Conform interceptărilor telefonice din dosar, preotul Matei folosea un limbaj trivial ori de câte ori nu primea tot ce voia. La un moment dat, preotul Matei s-a dus la Schitul Trivale, la stareţ, şi l-a aşteptat pe acesta să-i dea banii.

Cum Gherasim nu avea atunci bani, preotul Matei nu s-a dat plecat şi s-a cocoţat într-un brad din faţa schitului, ameninţând că nu  va coborî până nu primeşte suma cerută. Poliţiştii care au venit la faţa locului l-au dat jos cu greutate din copac şi i-au interzis să se mai apropie de schit.

Procurorii nu au descoperit cu ce anume îl şantaja Matei pe Gherasim, dar din scrisorile de dragoste au tras concluzia că ar fi vorba de o înregistrare video în care ar apărea, în ipostaze intime, stareţul cu un alt bărbat. Într-un final, stareţul Gherasim nu a mai suportat şantajul la care era supus  şi, cum sumele pe care fostul lui iubit le cerea erau din ce în ce mai mari, a făcut plângere la poliţie.

„Jură-te pe Biblie că te linişteşti!“

Discuţiile telefonice şi întâlnirile dintre cei doi au fost monitorizate de anchetatori. „Te rog, când ne vedem să aduci şi probele alea. În timp ce eu îţi dau banii, tu îmi dai probele. Dar toate probele, tot ce ai tu şi le distrugi în faţa mea”, îi spunea „Padre” preotului Matei, într-o discuţie telefonică interceptată de SRI.

„Şi tu te juri cu mâna pe Biblie că te linişteşti”, a mai spus acesta. Practic, Florin Darius Matei ar fi acceptat să primească în total 5.000 de euro, în schimbul unor înregistrări compromiţătoare şi al tăcerii. 

Biserica, zguduită de scandaluri sexuale

Biserica Ortodoxă Română a fost zguduită, de curând, de un alt scandal sexual, care a dus la „exilarea” preotului Laurenţiu Andreescu de la Mănăstirea Căldăruşani.  Acesta a fost acuzat de un tânăr care a lucrat acolo că l-a obligat să întreţină relaţii intime timp de mai mulţi ani.

Riscă cinci ani de închisoare

Dacă va fi găsit vinovat pentru şantaj, preotul Florin Darius Matei riscă o pedeapsă cu închisoarea între şase luni şi cinci ani. El nu mai are dreptul să ţină slujbe până la o decizie definitivă a instanţei.

Preotul a  stat în arest aproximativ trei luni, fiind apoi eliberat sub control judiciar. Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului nu a luat nicio măsură împotriva stareţului Gherasim. Acesta slujeşte în continuare la Schitul Trivale.

„În funcţie de rezultatul procesului, vom lua o decizie cu privire la stareţul Gherasim Nicuţ”, ne-a declarat Ovidiu Vlăsceanu, consilierul Arhipiscopiei Argeşului şi Muscelului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite