Bulgaria: Fostul premier, Serghei Stanişev, riscă zece ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bulgaria: Fostul premier, Serghei Stanişev, riscă zece ani de închisoare
Bulgaria: Fostul premier, Serghei Stanişev, riscă zece ani de închisoare

Fostul premier bulgar Serghei Stanişev riscă până la la zece ani de închisoare pentru folosirea nepotrivită a unui raport secret al Agenţiei pentru Securitatea Naţională (DANS), relatează Sofia News Agency.

"Stanişev trebuie să spună cui i-a dat raportul în discuţie. Pedeapsa pentru o astfel de infracţiune este de până la 10 ani de închisoare", a declarat duminică premierul Boiko Borisov.

Sâmbătă, Borisov a anunţat că, în urmă cu o zi, Aleksei Petrov, un fost agent al DANS, i-a înmânat o copie a raportului original în discuţie, care a fost trimis lui Serghei Stanişev, preşedintelui Gheorghi Părvanov şi fostului preşedinte al Parlamentului, Gheorghi Pirinski, în octombrie 2008.

Raportul de 30 de pagini conţine numele unor persoane cu influenţă negativă asupra funcţionării unor ministere şi instituţii din administraţia de stat. Premierul Borisov a afirmat că Stanişev a luat raportul cu intenţia de a avertiza persoanele şi cercurile menţionate în document ca fiind implicate în practici de corupţie.

Partidul Socialist bulgar a respins, sâmbătă, într-un comunicat, afirmaţiile potrivit cărora Stanişev ar fi folosit necorăspunzător raportul serviciilor secrete.

"În acest caz, vorbim despre responsabilitate personală. Legea spune clar cum poate fi folosit acest document. Dacă ar fi fost redactat pentru a fi citit de mai multe persoane, nu ar fi fost realizate doar cinci copii", a insistat premierul Boiko Borisov.

"Este evident că Serghei Stanişev a încălcat grav legea informaţiilor clasificate, iar pentru aceasta trebuie să fie anchetat", a afirmat, la rândul său, Ivan Kostov, preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul DANS. "Aceasta este o lovitură puternică pentru DANS. Cum a ajuns un astfel de document în posesia lui Aleksei Petrov? Acest lucru arată că statul a fost complet distrus de Stanişev", a declarat Kostov într-un interviu pentru BNR.

În acelaşi timp, premierul Borisov a subliniat că a cerut efectuarea unor anchete şi, în cazul în care agenţiile DANS nu vor funcţiona adecvat în următoarele luni, unele dintre ele vor reveni în cadrul ministerelor de care au aparţinut.

Agenţia bulgară pentru Securitatea Naţională a fost înfiinţată la 1 ianuarie 2008 de fostul guvern al lui Serghei Stanişev.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite