Stănculescu, eliberat un an din motive medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul general Victor Athanasie Stănculescu, condamnat la 15 ani de închisoare pentru Revoluţia de la Timişoara, a fost eliberat timp de un an din motive medicale, potrivit deciziei de astăzi a magistraţilor de la Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti.

Update 18:00: Victor Athanasie Stănculescu a declarat, la ieşirea din Spitalul penitenciar Jilava, că nu ştie dacă îi va ajunge un an pentru a se trata şi că vrea ca, în perioada imediat următoare, să meargă la Spitalul de Urgenţă Floreasca să se opereze de prostată. Stănculescu, care a împlinit duminică 81 de ani, a mai spus că nu a crezut că va fi eliberat, dar că a sperat.

Update 17:40:
Victor Athanasie Stănculescu a părăsit Spitalul penitenciar Jilava.

Update 15.40: Procurorii militari au atacat cu recurs decizia de astăzi a Tribunalului Militar Teritorial de întrerupere a executării pedepsei pe motive medicale în cazul lui Victor Athanasie Stănculescu. Recursul se va judeca la Curtea de Apel Militară.

Victor Athanasie Stanculescu va fi eliberat pe perioada 12 mai 2009-12 mai 2010, au stabilit judecătorii. Decizia prevede punerea de îndată în libertate a lui Stănculescu şi poate fi atacată cu recurs.

Stănculescu este obligat să nu iasă din Bucureşti şi Ilfov fără încuviinţarea instanţei militare, să se prezinte la Poliţie ori de câte ori este chemat, să nu îşi schimbe locuinţa fără să anunţe şi să nu folosească sau să deţină arme.

La ultimul termen al procesului, în 5 mai, Stănculescu a spus că s-a săturat de procese. "M-am săturat de procese, de 20 ani. Medicul legist probabil vrea să constate post-mortem că diagnosticul care mi s-a pus este corect. Doresc să închid acest proces", a declarat Stănculescu în faţa instanţei.

Avocaţii fostului general au susţinut că raportul de expertiză medico-legală depus la dosar nu a fost semnat de toţi membrii comisiei speciale şi că interpretările şi diagnosticul din raport sunt contrazise de concluzia documentului. Stănculescu a spus, însă, că nu este de acord cu cererea avocaţilor de a trimite dosarul înapoi la INML, relatează NewsIn.

Stănculescu va beneficia de întreruperea pedepsei la fel cum Mihai Chiţac, alături de care a fost condamnat, a fost eliberat pe 29 decembrie anul trecut, pe o perioadă de trei luni.

În 29 martie, Mihai Chiţac s-a întors la Spitalul penitenciar Jilava, pentru a fi reîncarcerat, deoarece i-a expirat perioada de întrerupere a executării pedepsei pe care a primit-o în dosarul Revoluţiei de la Timişoara. Mihai Chiţac a introdus o nouă cerere în instanţă, prin care a solicitat prelungirea perioadei de întrerupere de trei luni.

Surse din Institutul Naţional de Medicină Legală (INML) au declarat că foştii generali Victor Athanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac suferă de mai multe boli, ei putând fi trataţi în spitalul Penitenciarului Jilava, dar numai cu acordul celor doi condamnaţi. Potrivit primelor expertize efectuate la INML, Stănculescu suferă de nu mai puţin de 10 boli, cele mai multe de natură cardiovasculară, dar şi de leucemie cronică. Şi Mihai Chiţac are nevoie de proteză valvulară şi pentru aceasta trebuie să facă o operaţie by-pass la inimă.

În octombrie 2008, generalii în rezervă Victor Atanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac au fost condamnaţi definitiv miercuri la 15 ani de închisoare, în dosarul Revoluţiei de la Timişoara, şi la degradare militară.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite