Ştabii cu grade nu renunţă la salariile privilegiate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a tărăgăna elaborarea Legii salarizării unice, Ministerul de Interne nu a transmis Ministerului Muncii lefurile chestorilor, motivând că acestea sunt secrete de serviciu. De teama reducerii salariilor de bază, în paralel cu reducerea sporurilor grase, directorii  de la Interne, Justiţie şi Externe  încearcă blocarea Legii salarizării unice.

Citiţi şi:
Ordonanţa care îngheaţă salariile bugetarilor se aplică până la sfârşitul anului
Funcţionari publici, plătiţi mai bine decât preşedintele
Un milion de euro, cel mai mare salariu

La discuţiile purtate ieri la Ministerul Muncii, reprezentanţii ministerelor privilegiate – Interne, Justiţie, Apărare şi Externe – unde se înregistrează cele mai mari salarii, s-au ferit să facă propuneri de echivalări pentru funcţiile înalte.

„Reprezentanţii Ministerului Justiţiei au cerut ca funcţia de asistent judiciar debutant să fie echivalată cu cea de conferenţiar universitar, ceea ce nu ni se pare normal”, a spus Răzvan Bordean, vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor  din Administraţia Publică.

O altă propunere de echivalare controversată a Ministerului Justiţiei a fost aceea între profesor de gradul I şi un grefier cu studii superioare, tehnician criminalist, agent procedural şi arhivar. Ministerul Muncii nu a fost de acord cu aceste propuneri şi a considerat că un medic primar ar trebui să fie egal cu judecătorul de curte de apel. Mâine va avea loc o nouă rundă de negocieri.

Revolta chestorilor

În contextul în care toate ministerele au transmis datele necesare negocierii şi elaborării legii unice de salarizare, Internele nu au comunicat decât salariile funcţiilor mici. Surse din cadrul MAI au precizat pentru „Adevărul“ că nomenclatoarele cu funcţiile angajaţilor sunt secrete de serviciu.

În opinia sindicaliştilor din Poliţie, legea salarizării unice, în forma ei actuală, abundă de neclarităţi, mai ales în ceea ce priveşte echivalarea categoriilor profesionale şi ierarhizarea lor.

„În Poliţie, un agent este diferenţiat de un alt agent în funcţie de domeniul şi gradul de pericol al muncii sale, iar această diferenţiere se vede la sporuri.

 Dacă în lege agentul este agent şi atât, atunci dispare această ierarhizare“, a declarat Vasile Lincu, preşedintele sindicatului poliţiştilor, Pro Lex. Preşedintele Pro Lex spune că este foarte dificil să echivalezi funcţiile din Poliţie cu cele din viaţa publică.

„Cum poţi echivala o secretară de şcoală cu un poliţist? Care ar putea fi criteriile pentru o asemenea echivalare?”. Vasile Lincu susţine că, dacă propunerile sindicaliştilor din Poliţie nu vor fi acceptate la negocierile de azi, este foarte posibil ca Pro Lex să se retragă de la discuţii. „Ministerul de Interne fuge de responsabilite.

Dar face o prostie pentru că, tăcând acum, vor decide alţii pentru el”, a mai spus Vasile Lincu.

Preşedintele atacă sporurile Justiţiei

Traian Băsescu a anunţat, ieri, că a sesizat Curtea Constituţională pentru un posibil conflict de natură juridică între judecători şi Guvern. Băsescu a declarat că nu este normal ca puterea judecătorească „să încerce să-şi atribuie o prerogativă pe care nu o are prin Constituţie, aceea de a gestiona o parte din bugetul statului“.

 „Motivul acestei acţiuni este depăşirea atribuţiilor puterii judecătoreşti“, a  spus preşedintele Băsescu. Şeful statului se referea la sporurile pe care magistraţii şi le-au acordat în instanţă şi la care nu vor să renunţe.

Criteriile negociate pentru echivalarea funcţiilor

- Nivelul studiilor
- Importanţa socială a muncii
- Complexitatea şi diversitatea activităţilor
- Responsabilitatea şi impactul deciziilor
- Expunerea la factori de risc
- Incompatibilităţi şi conflicte de interese
- Dificultatea acţiunilor specifice
- Sfera de relaţii, interacţiunea cu factorii externi
- Condiţii de acceptare pe post

Sporurile de risc cumulate cu salariile directorilor de la Interne în anul 2008

image



Fiecare minister negociază pe limba lui

JUSTIŢIE. Preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), judecătoarea Maria Mona Pivniceru, nu crede în această lege de salarizare unitară. „Nu va putea rămâne aşa, sunt documente internaţionale care consfinţesc statutul puterii judecătoreşti”, a explicat magistratul.

ARMATĂ. Ministerul Apărării vrea ca locotenentul să fie egal cu profesorul de gradul I de liceu, iar maiorul cu medicul primar de clinică. 

INTERNE. Reprezentanţii Ministerului de Interne au declarat că nu vor să facă propuneri de echivalare până nu vor fi cuantificabile criteriile de ierarhizare a funcţiilor. Preşedintele sindicatului poliţiştilor ProLex, Vasile Lincu, susţine că se vor echivala funcţiile din poliţie cu cele din armată.

EDUCAŢIE.Vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu, a insistat ca în cadrul discuţiilor să se stabilească o grilă echilibrată, considerând că propunerile făcute până în prezent nu sunt corecte şi că vor cere ca profesorii să fie echivalaţi cu magistraţii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite