Spuneţi adio copiatului la mobil!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorii aduc în sălile de examene aparate care bruiază semnalul telefoanelor GSM. Studenţii de la Drept trebuie să se pună cu burta pe carte, din cauză că profesorii au găsit leac împotriva celor mai avansate metode de copiat.

Conducerea Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a achiziţionat cinci aparate portabile care depistează studenţii înarmaţi cu hands-free-uri. Profesorii sunt îngrijoraţi că tinerii apelează tot mai des la noua tehnologie şi la un coleg complice, care să le „sufle” în cască răspunsurile.

„În anii anteriori, atât studenţii, cât şi cadrele didactice, au sesizat că există tentative de fraudare a examenelor. Pentru a-i determina pe tineri să înveţe mai mult, am cumpărat aceste aparate”, afirmă prof. univ. dr. Tudorel Toader, decanul facultăţii.

Aparatele nu sunt folosite la toate examenele, ci doar la cele unde participă un număr mare de studenţi, fapt care îngreunează supravegherea lor.

De asemenea, mai sunt vizaţi tinerii de la învăţământul cu frecvenţă redusă, despre care profesorii spun că sunt ceva mai înclinaţi să trişeze decât colegii lor de „la zi”. În schimb, aparatele de bruiaj nu sunt folosite la verificările parţiale sau la examenele care presupun o probă orală.

Trişorii spun că vor găsi alte metode

Deşi aceste sisteme au fost cumpărate acum câteva luni, puţini sunt aceia care ştiu de existenţa lor. „Ştiam de metoda domnului decan de a-i depista pe cei care copiază, dar umblând cu un aparat de radio în buzunar. De aceste aparate nu am auzit”, ne spune o studentă.

Alţii nu se arată deloc îngrijoraţi. „Hands-free-urile nu reprezintă singura metodă modernă de copiat”, spune cu subînţeles un student la Drept. Din fericire pentru „copişti”, există şi profesori care nu sunt de acord cu aceste metode.

„Nu am folosit aceste aparate şi nici nu le voi folosi. Astfel îl considerăm pe student drept potenţială persoană care încalcă legea. În plus, subiectele de la examen le formulez în aşa fel încât să nu poată copia”, susţine asistentul universitar Marius Striblea, de la Facultatea de Drept.

„Arma secretă”

Aparatul de bruiaj costă aproximativ 100 euro şi este suficient de mic pentru a fi ţinut în palmă. Acesta întrerupe semnalele telefoanelor mobile şi are o rază de acţiune de zece metri.

Iniţial, aparatele au fost destinate sălilor de conferinţă, sau celor de teatru şi operă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite