Sporturi extreme pe aerodrom

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sporturi extreme pe aerodrom
Sporturi extreme pe aerodrom

Adrenalina este principalul motiv pentru care tinerii practică paraşutismul şi planorismul. Zeci de tineri au absolvit cursurile fiind brevetaţi în lansarea cu paraşuta sau în zborul cu planorul.

Pe aerodromul din Satu Mare se organizează şi se desfăşoară, anual, cursuri gratuite de paraşutism şi planorism. Pentru tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 23 de ani, cursurile sunt gratuite. Terenurile pe care se pratică zborurile sunt la Tăuţii Măgherăuşi şi la Satu Mare.
Până în prezent, 13 tineri au primit brevete de planorişti, după ce au urmat cursurile şi le-au absolvit cu brio, iar alţi 25 sunt începători la paraşutism. Comandantul adjunct al aerodromului din Baia Mare, Costică Ghirea, susţine că brevetele nu se acordă uşor. „Pe partea teoretică au avut de parcurs nouă materii noi în aproximativ 60 de ore, după care au susţinut un examen“, a declarat comandantul.

Rafael Haaz, un deschizător de drumuri

Înscrierile se fac doar în luna ianuarie, iar în aprilie, pe baza cursurilor teoretice şi practice, se dau examenele. Rafael Haaz, de 18 ani, a început cursurile de paraşutism şi planorism anul acesta în luna februarie. Are la activ patru salturi cu paraşuta şi cinci ore de zbor cu planorul. „La prima săritură am avut ceva emoţii, după care am început să simt gustul libertăţii“, a mai adăugat acesta.
Printre cei care practică aceste sporturi extreme se află şi două fete, una dintre ele fiind Cristina Spiridon, de 18 ani. Ea are la activ trei salturi cu paraşuta. „Este un sport deosebit şi îmi place foarte mult. Am ales acest sport pentru adrenalină“, a declarat Cristina.

Cursuri plătite pentrucei peste 23 de ani

Lucian Sima, de 22 de ani, practică paraşutismul de patru ani şi are la activ 361 de salturi cu paraşuta şi 4.600 de minute de căderi libere. El face parte din lotul naţional de paraşutişti şi a participat la Cupa Mondială din Austria.
Tinerii care au peste 23 de ani şi vor să practice astfel de sporturi extreme le pot face contra cost. Un salt cu paraşuta în tandem (instructor-elev) costă 130 de euro. Un salt cu paraşuta se plăteşte în funcţie de paraşută între 17,9 sau 19,2 euro. O oră de zbor fără echipaj cu asigurări, întreţinere aeronavă plus taxe medicale şi licenţe începe de la 69,4 de euro. Taxele pentru zboruri şi sărituri cu paraşuta se percep în funcţie de aeronave şi paraşute. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite