Sportul amator, în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sportul amator, în pericol
Sportul amator, în pericol

Într-o perioadă în care Pierre de Courbertin cheltuia o avere, cea proprie însă, pentru a promova idealurile olimpice, inclusiv principiul amatorismului - nimeni nu câştiga un sfanţ de pe urma activităţilor ce ţineau de educaţia fizică -, sportul din SUA cunoştea deja gustul profesionismului.

Se întâmpla acum un secol, iar banii pătrunseseră în ligile nord-americane de baseball, fotbal, hochei sau baschet. Este celebrul, de altfel, cazul lui Jim Thorpe, care, după ce a câştigat pentatlonul şi decatlonul la Jocurile Olimpice din 1912, a fost nevoit să returneze medaliile...

Între timp se aflase că americanul obţinuse ceva bani jucând baseball. Ceea ce, potrivit regulamentului olimpic de atunci, era interzis.

A fost nevoie de o sută de ani pentru ca situaţia să se schimbe radical. Astăzi majoritatea atleţilor, în sensul larg al cuvântului, câştigă ceva din sport. Fie direct, ca profesionişti, fie indirect, ca angajaţi pe alte funcţii, în alte meserii, unele pe care de altfel nici măcar nu le practică - în acest caz se foloseşte termenul de non-amator.

Până şi copiii au ajuns să fie atraşi în acest carusel al profesionismului, nu de puţine ori cluburile puternice „agăţându-i“ prin contracte cât se poate de tentante - angajamentele sunt semnate, fireşte, de ai lor părinţi.

Paradoxal, deşi a fost prima ţară în care sportivilor li s-au oferit bani, Statele Unite a izbutit să păstreze un statut amator sportului practicat în universităţi. Însă o veste sosită de peste Ocean ne face să credem că şi acest ultim bastion este pe punctul să cadă.

Fost baschetbalist, campion NCAA cu UCLA, echipa Universităţii California din Los Angeles, în 1995, Ed  Bannon, a ajuns la concluzia că numele şi imaginea sa au fost folosite abuziv. Aşa că s-a adresat justiţiei, solicitând despăgubiri din partea celebrului National Collegiate Athletic Association.

Bannon susţine că respectivul organism se ascunde în spatele statutului amator al sportivilor studenţi pentru a le exploata imaginea, iar din comercializarea tricourilor, dvd-urilor şi altor produse rezultă sume de bani importante fără ca principalii actori să beneficieze de ceva în schimb.

Iar cifrele par să-i dea dreptate fostului baschetbalist de vreme ce NCAA are 360.000 de sportivi membri, iar beneficiile sale anuale sunt cifrate la 3 miliarde de dolari! Nici măcar argumentul că studenţii merituoşi în sport beneficiază de burse sau că toţi folosesc infrastuctura din universităţi nu pare a fi atât de convingător.

Mai aproape de noi, în Europa Vestică, sportul de amatori ţine de o tradiţie care, uşor-uşor, începe să fie uitată. Tot mai atraşi de computer şi de alte modalităţi comode de petrecere a timpului liber, copiii sunt tot mai puţin tentaţi să facă sport. De adulţi, ce să mai vorbim... De unde şi semnalele de alarmă trase în ceea ce priveşte gabaritul tot mai supraponderal al multor europeni.

Cât despre România, ce să mai spunem de vreme ce până şi Ministerul Educaţiei s-a gândit să reducă numărul orelor de educaţie fizică în şcoală. Prins între pretenţiile financiare şi dorinţa de a trăi tot mai comod, fără nicio urmă de mişcare, sportul de masă pare a fi, aşadar, în pericol de moarte. 

image

La Jocurile Olimpice important este să participi, nu să cîştigi.

image


Pierre de Coubertin
primul preşedinte al CIO

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite