Spitalul Judeţean a rămas fără reactivi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De analize gratuite mai beneficiază doar urgenţele şi pacienţii internaţi. Bolnavii sunt îndrumaţi spre laboratoarele private, care dispun de aceste substanţe, dar totul costă.

Spitalul Judeţean Satu Mare a rămas fără reactivi, analizele de urină ale pacien­ţilor fiind direcţionate spre laboratoarele de analize private.
Situaţia s-a creat pe fondul lipsei de bani, Spitalul Judeţean neputând achiziţiona substanţa reactivă. Din această cauză, unele laboratoare abia mai fac faţă numărul mare de solicitări. Conducerea spitalului spune că problema va fi rezolvată abia după ce se va încheia procedura de licitaţie pentru reactivi.

Licitaţie neîncheiată

Stocul de reactivi al Spitalului Judeţean Satu Mare se termină în câteva zile, pacienţii din spital fiind nevoiţi, în acest caz, să apeleze la laboratoarele de analize private.
„Am rămas fără reactivi, situaţia nu este chiar atât de gravă, în condiţiile în care urgenţele şi pacienţii beneficiază de astfel de analize. Cu toate acestea, persoanele bolnave care se prezintă la spital sunt direcţionate către cabinetele particulare”, a declarat Constantin Demian, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean Satu Mare. Toată problema a apărut după ce s-a întârziat foarte mult cu demararea procedurii de licitaţie pentru achiziţionarea de reactivi. În momentul de faţă s-au demarat acţiunile pentru licitaţie, dar procedura este de lungă durată. „Nu ştiu cât o să dureze, deocamdată mai avem reactivi şi putem asigura şi urgenţele. Se cer foarte multe analize într-o singură zi’, a declarat Ioana Tala, biolog în cadrul laboratorului de analize din incinta Spitalului Judeţean.

Oameni puşi pe drumuri

Din lipsă de reactivi, bolnavii sunt puşi din nou pe drumuri cu sticluţa de probe în mână. În funcţie de preferinţele şi buzunarele lor, oamenii aleg laboratoarele private sau cabinetele medicilor de familie, dotate cu o astfel de aparatură. „Am fost dimineaţă la spital, mi-au cerut o analiză de urină, însă trebuia să merg să o plătesc eu, la un cabinet. Noroc că am găsit un laborator în apropiere”, a declarat Laurenţiu Chira.

Laboratoarele abia fac faţă

În fiecare dimineaţă, este o adevărată nebunie la laboaratoarele de analize aflate în apropierea Spitalului Judeţean Satu Mare. Pentru că cererea este foarte mare, rezultatele analizelor se eliberează abia după ora 14.00. „Avem foarte multe solicitări, încercăm să rezolvăm întâi cazurile de la spital. Analize se fac pentru reactivii care lipsesc din spital: timpii de coagulare şi diagnostiv pancreatic”, a declarat Dorina Ţuţuraş, medic al laboratorului MedServ Satu Mare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite