Spitalele din vest, cu cinci ani în urma celor din Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorii spitalelor din Timişoara spun că abia în cinci ani vor conduce unităţi moderne ca cele din estul ţării vecine. Planurile şefilor de spital pentru renovare se întind pe cel mult cinci ani. Printre ei sunt şi curajoşi care cred că într-un an, alţii ar putea revoluţiona sistemul.

Spitalele din vestul ţării au doar câteva secţii care arată ca spitale din oraşele mai mici din estul Ungariei. La Spitalul Judeţean din Timişoara sunt câteva holuri şi secţii renovate complet, în timp ce la Clinicile Noi totul e vechi, ponosit şi, din când în când, cârpit.

Peste graniţă, în localităţi precum Mako, oraş renumit mai curând pentru Festivalul Cepei, spitalul dă clasă şi celor mai performante clinci universitare din Timişoara. Micile spitale din Mako şi Szeged au beneficiat de investiţii masive în ultimii ani, din care proporţia fondurilor europene e redusă. Ungurii nu au mai aşteptat rezultatul birocraţiei acccesării banilor UE ci au găsit sprijin financiar consistent la autorităţile regionale şi judeţene.

Manageri nepregătiţi pentru fonduri

Directorul Spitalului Judeţean, Jecu Avram, apreciază că, în cel mult un an, unitatea pe care o conduce ar putea arăta ca cele din Ungaria.

„Există această posibilitate, s-au băgat destul de mulţi bani, dar nu am fost pregătiţi să-i absorbim. Trebuie pregătite proiecte, sunt necesare autorizaţii, apoi vin licitaţiile, care de multe ori sunt contestate”, a spus Avram. Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, a criticat în ultimele luni ritmul lent al lucrărilor de la Spitalul Judeţean.

Condiţii decente peste 3 sau 5 ani

Directorul de la Spitalul Municipal din Timişoara, Octavian Creţu, a declarat că unitatea medicală ar putea să-şi rezolve problemele de confort în trei ani, doar că responsabilitatea e în altă parte.

El spune că mâncarea care se serveşte din găleată şi condiţiile din spital s-ar putea îmbunătăţi dacă Primăria Timişoara investeşte în proiectul de pe Calea Torontalului, abandonat de vreo 13 ani. „Peste trei ani Municipalul ar putea arăta ca spitalele din Mako sau Szeged.

Consiliul Local a votat în unanimitate finanţarea, iar în noiembrie ar putea fi licitaţia. Dar, cam în cinci ani vom oferi servicii la alte standarde”, a precizat Creţu.  Preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Timiş, Horia Cristian, apreciază că oamenii merg în spitale ca să se trateze şi nu ca să se simtă bine.

E însă optimist şi susţine că, în cinci ani, spitalele din vestul ţării ar purtea să arate ca cele din Ungaria. “Vă dau în scris că în 5 ani vom avea şi noi spitale ca acolo”, a spus Cristian. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite