Spitalele din Mehedinţi nu au chirurgi şi anestezişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalele din Mehedinţi  nu au chirurgi şi anestezişti
Spitalele din Mehedinţi nu au chirurgi şi anestezişti

La Vânju Mare, Secţia de Chirurgie a fost închisă pentru o lună, iar la Spitalul Judeţean Severin mai este nevoie de 34 de medici

CITEŞTE şi:
Timişoara: Cel mai important spital din Banat a intrat în colaps, medicii rămân fără salarii

Spitalul Orăşenesc din Vânju Mare, unde ajung, lunar, cam 400 de bolna vi, nu mai are secţie de chirurgie, aceasta fiind suspendată, deocamdată, pentru o lună. După ce a rămas fără anestezist în urmă cu un an, acum chirurgul s-a transferat la Turnu Severin. Pacienţii spun că le este foarte greu, întrucât cazurile operabile sunt trimise la Severin.

Cei mai căutaţi, anesteziştii

„Nu m-am operat aici, pentru că nu a fost doctor chirurg, nu a fost anestezist şi m-am dus la Severin. Am avut o operaţie foarte grea, o încurcătură de maţe şi m-a ţinut acolo nouă zile şi apoi, m-am reîntors, aici, la Vânju. E greu fără medic. Faceţi în aşa fel şi aduceţi chirurg aici“, ne-a spus, cu lacrimi în ochi, Emilia Popescu, pacientă din comuna Pătulele. Secţia de Chirurgie ar putea fi redeschisă într-o lună, maxim două, doar dacă Ministerul Sănătăţii va rezolva urgent problema actelor în cazul unui medic din Bulgaria care ar vrea să vină aici. 

„A venit în iulie şi a depus dosarul la minister, numai că merge mai greu pe acolo până se mişcă hârtiile“, ne-a precizat dr. Marius Marinescu, directorul spitalului. În acest moment, la Vânju Mare, este nevoie de chirurgie ca de aer. Spitalul deserveşte o zonă de 60.000 de locuitori.

Pe lângă doi chirurgi, aici mai este nevoie de un pediatru şi de un anestezist. În secţia de foc a Spitalului Judeţean Severin, ATI-ul, e nevoie de 11 medici. Doar cinci fac munca pentru toţi şi se plâng de cât de epuizante sunt gărzile. În plus, ei spun că trebuie să facă gărzi şi la domiciliu, muncă de altfel neplătită. „Trebuie să asigurăm cele 30-31 de gărzi lunare, plus încă un sistem de gărzi la domiciliu, ultimele fiind o muncă voluntară, pentru că noi nu primim niciun ban pentru ele. Facem o dată programul normal de lucru, facem cinci sau şase gărzi în spital, plus alte cinci sau şase la domiciliu şi ele pot veni una după alta. Suntem consemnaţi, cum s-ar zice, fără a lua niciun ban. Este pusă în pericol atât viaţa bolnavului, cât şi a noastră“, ne-a declarat Tiberiu Sălăgean, medic primar ATI.

Neurochirurgia de la Judeţean nu funcţionează

Spitalul Judeţean din Turnu Severin a angajat de curând opt medici. Dar tot mai e nevoie de 34. Între secţiile cu lipsă acută sunt ATI-ul şi Neurochirurgia. „Avem un deficit de 34 de medici specialişti si rezidenţi. Cele mai mari probleme sunt la Reanimare, unde este nevoie de şase medici şi la Neurologie, alţi trei. Ar mai fi secţiile cu specific aparte, gen Epidemiologie, Neonatologie, Neurochirurgie, ultima fiind organizată ca şi compartiment, dar nu funcţionează din lipsă de personal“, ne-a precizat Gabriel Boeru, consilier juridic la Spitalul Judeţean Mehedinţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite