"Spionii" şi "trădătorii", menţinuţi în arest de un fost procuror

0
Publicat:
Ultima actualizare:

prin care au fost arestaţi preventiv pentru 20 de zile în dosarul de spionaj şi trădare în domeniul energetic. Magistraţii au analizat pericolul social, şi nu fondul cauzei, deşi toţi cei

prin care au fost arestaţi preventiv pentru 20 de zile în dosarul de spionaj şi trădare în domeniul energetic. Magistraţii au analizat pericolul social, şi nu fondul cauzei, deşi toţi cei patru inculpaţi şi-au susţinut nevinovăţia. Benyatov a susţinut, în faţa instanţei, că suferă de cancer, iar condiţiile de la Direcţia de Cercetări Penale - unde se află încarcerat - nu i-ar permite o îngrijire corespunzătore. Stamen Stanchev a recunoscut că apartamentul pe care îl avea închiriat în bulevardul Magheru îl dobândise cu ajutorul lui Mihai Donciu, dar a susţinut că niciodată nu ar fi beneficiat de la acesta de informaţii confidenţiale. "Cred că procurorii s-au speriat de documentele pe care eu le-am dat lor, de aceea cred că ne-au şi arestat", a spus Stamen Stanchev în faţa judecătorilor. El a recunoscut şi faptul că le cumpărase cartele telefonice cu numere de Austria lui Donciu şi Mucea, doar pentru a fi folosite numai în scopuri profesionale în perioadele în care el era plecat din ţară. Foarte supărat pe situaţia creată s-a arătat Dorinel Mucea, care consideră că ar fi avut "contribuţii deosebite în interesul României", acţiunile sale fiind interpretate în mod eronat.
Stanchev, despre şereş şi Nagy: "prietenii mei"
În referatul propunerii de arestare a celor patru "spioni" şi "trădători" sunt menţionaţi mai mulţi demnitari, printre care ministrul economiei, Codruţ şereş (PC), ministrul telecomunicaţiilor, Zsolt Nagy (UDMR), precum şi fostul vicepremier Gheorghe Seculici (PD). Acesta din urmă ar fi refuzat să promoveze anumite hotărâri de guvern din domeniul energetic. Din referatul procurorilor reiese o legătură destul de strânsă între Stamen Stanchev şi ministrul şereş, invitat chiar la reşedinţa bulgarului din Austria. Deşi miniştrii nominalizaţi în referatul procurorilor au susţinut că întâlnirile cu Stanchev s-au petrecut numai în cadru oficial, monitorizările anchetatorilor au scos la iveală că aceştia se întâlneau în anumite baruri. Din discuţiile telefonice ale lui Stantchev reiese şi că şereş era unul dintre prietenii săi, fiind invitat la el la grătare. De altfel, şereş îl suna şi îi expunea modul în care erau dezbătute proiectele de acte normative din domeniul energetic. La rândul său, ministrul comunicaţiilor, Zsolt Nagy, este nominalizat, într-o serie de convorbiri telefonice, de Stanchev, numindu-l, de asemenea, "prietenul meu".
Miniştrii, cercetaţi cu acord de la Cotroceni
Având în vedere ultimele declaraţii ale procurorului Ciprian Nastasiu, potrivit cărora este posibilă extinderea cercetărilor în acest dosar şi faţă de alţi demnitari, dar mai ales faptul că din cercetări s-ar putea înţelege anumite abuzuri în serviciu sau chiar trafic de influenţă ale miniştrilor economiei şi comunicaţiilor, n-ar fi exclus ca mult "reclamata ţintă" să fie chiar şereş şi Nagy. Un ministru însă nu poate fi cercetat decât cu acordul Comisiei Speciale de la Cotroceni, conform Legii privind răspunderea ministerială. Preşedintele Traian Băsescu este singurul în măsură să decidă dacă respectivul membru al guvernului va fi suspendat din funcţie pe perioada cercetărilor, la fel ca în cazul fostului ministru al apărării Teodor Atanasiu. Mai întâi, Parchetul trebuie să trimită la Cotroceni dosarul în cauză. Decizia conservatorilor de a se retrage de la guvernare duce automat şi la demisia ministrului şereş, astfel că pentru cercetarea lui nu ar mai fi nevoie de girul Cotroceniului.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite