Peşte toxic din Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a curăţa un râu de peştii contaminaţi cu mercur, Executivul regiunii Catalunya a angajat o firmă românească. Piaţa de desfacere: România. Autorităţile române se pregătesc să blocheze un import toxic din Spania. Intoxicaţiile cu mercur pot fi mortale, în funcţie de concentraţie. Importatorul este un lipovean din Tulcea.

Reprezentanţii Centrului Superior pentru Cercetare Ştiinţifică (CSIC), citaţi de cotidianul „El Pais”, acuză Executivul provinciei spaniole Catalunya că facilitează exportul în România a unei specii de somn din râul Ebru, care prezintă în proporţie de 70% niveluri periculoase de mercur. 

Afacerea are în prim-plan firma „Mondo Ivans” - cu sediul social într-un apartament din Tulcea şi cu punctul de lucru în nord-estul Spaniei - patronată de românul Romeo Ivanov (40 de ani). Sediul din Tulcea apare însă doar în documentele companiei, la adresa respectivă locuind de ceva vreme o persoană de origine turcă, Alim Leila.

Citiţi şi:


Afacere protejată de autorităţile spaniole

Firma lui Ivanov a fost autorizată de Executivul provinciei Catalunya, din luna octombrie a anului trecut, să pescuiască fără limite somnul din râul Ebru. Peştele este recoltat, congelat şi pregătit pentru export, totul sub oblăduirea autorităţilor catalane. „Când strângem cinci tone, le vom trimite în România, pentru făină de peşte şi pentru alimentaţie.

Acolo, este un peşte foarte apreciat şi, dacă trimitem mai mult, ne iese transportul mai ieftin”, a declarat senin Valentin Ivanov, fratele patronului Romeo Ivanov.  Somnul contaminat a fost adus în râul Ebru în anii ’70 pentru pescuitul sportiv.  Între timp, exemplarele s-au înmulţit peste limită şi provoacă daune majore faunei autohtone.

Aşa a apărut proiectul-pilot conceput de autorităţile catalane, prin care Romeo Ivanov are mână liberă la pescuit şi profit.  Zona de pescuit incriminată se află la 50 de kilometri de lacul de acumulare Flix, unde s-au strâns 700.000 de tone de reziduuri toxice, provenite din industria chimică.

Responsabilul pentru mediu din cadrul Executivului catalan, Víctor Gimeno, a precizat că firma românului „comercializează somnul aşa cum crede mai bine, pentru consum, ori pentru fabricarea făinii”. Valentin Ivanov, fratele patronului firmei „Mondo Ivans”, n-a ascuns în niciun moment că una dintre destinaţiile peştelui îmbibat de mercur este piaţa alimentară din România.  

„Peşti interzişi consumului uman“

Contactat de „Adevărul“, profesorul Joan Grimalt, specialist în investigarea chimică a mediului înconjurător, a declarat că din cauza numeroaselor reziduuri deversate de o firmă spaniolă în fluviul Ebru, peştii au fost contaminaţi. Din dreptul localităţii Flix şi până la formarea Deltei Ebrului, pe o distanţă de 95 de kilometri, totul este contaminat.

Legea spaniolă prevede clar că toţi peştii care au un nivel de toxicitate mai mare de 0,5 miligrame pe kilogram nu se pot mânca şi sunt interzişi consumului uman. Noi am precizat că aceşti peşti nu sunt recomandaţi ca hrană pentru oameni”, a adăugat profesorul Joan Grimalt, specialistul consultat şi de reporterii ziarului ”El Pais”. ; A mai contribuit Cristian Dogaru

Mercurul poate ucide

„Intoxicaţia cu mercur este extrem de dăunătoare pentru organismul uman. Într-o intoxicaţie acută cu mercur apar inflamaţii dureroase ale tubului digestiv, greţuri şi stări de vomă permanente, încetinirea respiraţiei, sudori reci şi vâscoase. Moartea survine în 24-30 de ore în cazul unei intoxicaţii supraacute şi în 12-15 zile în cazul celei acute“, a declarat dr. Dana Ionescu, director medical Spitalul Colentina.

Medicii susţin că cea mai obişnuită sursă neindustrială de intoxicaţie cu mercur este consumul de peşte contaminat cu metil-mercur.

Profit cu orice preţ

Fraţii Ivanov n-au niciun gând să renunţe la afacerea lor, susţinând că şi-au cheltuit toate economiile, 32.000 de euro, în acest proiect. Pentru credibilitate, românii jură că şi ei mănâncă, din când în când, din peştele contaminat.

Pescarii români de pe Ebru

Numeroşi imigranţi români pescuiesc de ani de zile în râul Ebru şi consumă peştele prins, fără să fie conştienţi de pericol. Dumitru Radu, 39 de ani, din Teruel, a prins de multe ori somn în apele râului Ebru.

”Mâncăm peşte de aici de ani de zile, eu şi familia mea, şi nu ne-am îmbolnăvit niciunul. Nu zic că nu or fi metale radioactive în ape sau ce o fi, dar nu alterează peştele”, afirmă bărbatul. Un alt român, Lucian Lazăr, 37 de ani, din Castellon, se bucură pentru că prinde mereu numai peşti mari de 7-15 kilograme. El spune că doar spaniolii nu mănâncă peşte din Ebru.

„Acest peşte nu va intra niciodată în România“

image

La sesizarea „Adevărul“, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Marian Zlotea (foto), a declarat că instituţia pe care o conduce va monitoriza atent firma SC Mondo Ivans.

„Mâine (astăzi – n.r.) vom face o adresă autorităţii similare din Spania să verifice firma respectivă. În plus, vom monitoriza şi noi transporturile companiei către România şi vom efectua verificări la sediul din Tulcea al societăţii”, a precizat pentru „Adevărul” secretarul de stat Marian Zlotea. 

Potrivit şefului ANSVSA, transporturile de mărfuri în spaţiul comunitar nu este considerat export şi, în concluzie, nu sunt sub incidenţa legilor specifice exportului. Însă, susţine Marian Zlotea, transporturile comunitare sunt supuse şi ele anumitor reguli stricte: 

„Orice produs care se plimbă dintr-un stat comunitar în altul trebuie însoţit de un certificat de calitate şi de un buletin de analize de laborator. Dacă aceste documente, emise obligatoriu de autorităţile din ţara de provenienţă a mărfii, arată că produsul nu este conform pentru consum, el va fi sechestrat, sigilat şi distrus ”.

Zlotea a dat asigurări că peştele fraţilor Ivanov nu va ajunge pe piaţa românească dacă se dovedeşte a fi periculos pentru consum. „Chiar dacă marfa va sosi în România însoţită de certificatul de calitate şi buletinul de analize de laborator, noi vom cere o reverificare.”

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite