Şpăgarul din Senat lua mită pentru a-şi achita ratele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şpăgarul din Senat lua mită pentru a-şi achita ratele
Şpăgarul din Senat lua mită pentru a-şi achita ratele

Fostul deputat Dănuţ Saulea a fost arestat, după ce a pretins zeci de mii de euro de la un răspopit. Dănuţ Saulea lucra la Comisia de Apărare a Senatului. În orice împrejurare se prezenta ca fiind un om influent. A sfârşit după gratii. Acuzaţia: trafic de influenţă.

  • Click aici pentru prima parte a înregistrărilor SRI
  • Click aici pentru a doua parte a înregistrărilor SRI
  • Click aici pentru ultima parte a înregistrărilor SRI

Citiţi şi
Galaţi: Saulea avea legături cu lumea interlopă

Fost deputat PRM şi expert parlamentar la Comisia de Apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senatul României,
Dănuţ Saulea (59 de ani) a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie după ce a fost prins, în flagrant, când primea 15.000 de dolari şpagă. Când vorbea despre bani, Saulea folosea cuvântul „cărţi”. „Eu am nevoie de cincizeci de mii de cărţi!”, a explicat codificat Saulea, într-o convorbire telefonică  -  interceptată de SRI -, care este preţul serviciilor sale.

El este acuzat că a cerut 50.000 de euro de la un mitropolit, pentru a-l ajuta cu un schimb de terenuri, dar nu ar fi primit decât 18.000 de dolari. În schimbul valutei, Saulea ar fi promis că intervine pe lângă Ion Tache, primarul comunei Adunaţii Copăceni (Giurgiu), pentru ca acesta, în calitate de preşedinte al Comisiei Locale de aplicare a Legii 18/1991 a fondului funciar, să-i pună „clienţii” în posesia unor terenuri.

Mitropolitul s-a „spovedit“ la DNA

Scandalul în care este implicat Saulea a pornit de la lăcaşul de cult pe care voia să-l ctitorească Înalt Preasfinţitul Ioan, Întâi Stătătorul Bisericii Creştinilor Ortodocşi Români, pe numele său laic Ion Preoteasa (53 de ani).

Născut în Adunaţii-Copăceni, Ion Preoteasa a fost hirotonit preot în Giurgiu, dar a fost caterisit, în 2005, de Biserica Ortodoxă Română (BOR). Din 2004, a aderat la Biserica Rusă din Catacombe, cult nerecunoscut de BOR.  Nemulţumit că primarul din satul natal nu-l împroprietăreşte cu un teren de aproximativ jumătate de hecatar, a apelat la un fost enoriaş de-al său, Grigore Prodan, care l-a pus în legătură cu Saulea, „pentru că are autoritate”.

„Saulea a început să îmi vorbească despre faptul că are datorii la bănci şi că ar vrea să îl ajut”, s-a spovedit procurorilor Ion Preoteasa.

Mită dată cu chitanţă

Prima tranşă a şpăgii pentru fostul deputat a fost, conform DNA, de 3.000 de dolari. Pentru cea de-a doua tranşă, 15.000 de dolari, el a promis că va tăia o chitanţă. Pentru a arăta cât de puternic este, Saulea s-a prezentat, însoţit de mitropolit, la Primăria din Adunaţii-Copăceni, dar demersul lui pe lângă edil nu a  avut succes.

Meleşcanu: „Nu l-am cunoscut“

Teodor Meleşcanu, preşedintele Comisiei de Apărare din Senat, unde Saulea a lucrat ca expert, a precizat că „Saulea a fost angajat, de fapt, la documentare, fiind repartizat la comisie după desfiinţarea grupului parlamentar PRM, din care a făcut parte. Eu, personal, nu l-am văzut niciodată, nu l-am cunoscut, dar regret ceea ce s-a întâmplat. A adus un prejudiciu de imagine Comisiei de Apărare, chiar dacă acuzaţiile nu au nicio legătură cu activitatea lui la Parlament. Oricum, vom aştepta verdictul Justiţiei în acest caz.”

Din Parlament în arest

Dănuţ Saulea a fost deputat de Galaţi din partea PRM, în perioada 2000 – 2004. În anul 2002 a fost implicat într-un scandal privind răspândirea unor informaţii false. În octombrie 2002, Saulea a fost cercetat şi i s-a ridicat imunitatea parlamentară, după ce a afirmat, într-o conferinţă de presă a PRM, că SPP a antrenat luptători HAMAS pe teritoriul României.

În 2008, Saulea a candidat pentru un post de parlamentar în Bucureşti, însă PRM nu a trecut de pragul electoral. De asemenea, în 2008, el a candidat fără succes şi pentru funcţia de primar al Sectorului 2 din Capitală. La 19 august 2009 a fost arestat pentru corupţie.

Saulea: „Vă ascult când văd 50.000 de euro“

Expertul în Comisia de Apărare a Senatului Dănuţ Saulea a fost înregistrat de către SRI la o întâlnire avută la benzinăria OMV de pe Şoseaua Giurgiului cu preotul Ion Preoteasa şi cu un enoriaş de-al său, Grigore Prodan.

19 iunie 2009, ora 19.30

Grigore Prodan: Dânsul e foarte bine înfipt în relaţii!

Dănuţ Saulea
: Vă spun...

Ion Preoteasa
: Aia e mare lucru!

D.S.: În instituţiile cele mai puternice! Şi instituţiile viitorului vor fi: Biserica şi instituţiile transnaţionale!

I.P.: A, în Uniunea Europeană, ziceţi?

D.S. Eu vorbesc de Masonerie, vorbesc de Ortodoxie, vorbesc de Catolicism!

I.P.: Da, da, mda!

D.S.: L-am dus, Vadim s-a întâlnit cu Papa, eu l-am dus, nu se întâlnea în viaţa lui cu Papa, la Roma! Iar eu i-am fotografiat Papamobilu’ în interior!
...
G.P.
: Să nu tragă cu urechea cei de la... Să spuneţi părintelui când trebuie să-şi primească „prima”. Ca să se pregătească.

I.P.: Din douăzeci şi cinci de mii pentru cărţile care ies prima dată acolo la Primărie, şi pe urmă...

D.S.: Eu de mâine încep să alerg... De luni, mă ocup de treaba asta... Mă ocup de asta!

I.P.: Sigur, Sigur!

G.P.: Bineînţeles! E foarte important: ştie...

22 iunie 2009, ora 14.00

Dănuţ Saulea
: Sfinţia voastră, vreţi să vă spun ceva? Ă...Eu nu am procedat aşa în viaţa mea.

Ion Preoteasa: Nu. Ştiu că aveţi cheltuieli. Nu se pune problema, domnu’ deputat.

D.S.: Nu, domn’le! Nu fac...Domnule, nu te supăra, eu sunt...

I.P.: Vă văd, că uite, aveţi Sfânta Cruce aici...

I.P.: Cât mai sunt cincizeci, şaizeci de ari de pământ, las teren în câmp şi dă-o încolo de... Şi totul legal ceea ce fac eu.
Pentru asta îţi dau banii cât ne-am înţeles.

D.S.: Dom’le, n-ai văzut că vă ajută Domnu’?

I.P.: Doamne-ajută! Mă poartă din august, de anul trecut, pe drumuri...
....
D.S.: Eu am fost, am slujit trei preşedinţi, am fost deputat...

I.P.: Să vă dea Dumnezeu sănătate!

D.S.: Acum sunt...

I.P.: Să fiţi sănătos!

D.S.: Sunt consilier în Senat! Lucrez într-o...

I.P.: Sunt convins! Sunt convins!

D.S.: Într-o structură în Senat, deosebită.

I.P.: El...

D.S.: Şi eu când am zis o vorbă, eu sunt omul...

I.P.: Dar staţi... Eu v-am cunoscut...

D.S.: Nu vreau să pomenesc pe cel, pe Necurat.

I.P.: Nu! Nu! N-are rost!

D.S.: Dar sunt om al naibii!

I.P.:
Ia... unu, două, trei, patru, cinci, şase, şapte, opt, nouă, zece, (...), două zeci şi opt... Îi mai numărăm o dată. Uitaţi, luaţi-i, să aveţi de cheltuială. Să fiţi sănătos! Să vă dea Dumnezeu sănătate, să aveţi şi dumneavostră de cheltuială acolo, că vă întâlniţi cu unu, cu altu şi până când se fac actele şi asta, eu vă... Facem la paritatea care este şi scădem din cei cincizeci de mii de euro şi gata! Gata!

D.S. Lasă! Vă ascult când văd cincizeci de mii (de euro - n.r.)!

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite