Şpagă la Permise Auto: „Ăştia sunt disperaţi, băi! Se bagă la oricine!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SRI a interceptat mai mulţi ofiţeri de la Serviciul Permise Auto Bucureşti care erau suspectaţi că ar lua mită. Patru subofiţeri, 18 instructori auto şi 22 de elevi au fost trimişi în judecată pentru corupţie în dosarul obţinerii frauduloase a 220 de carnete de conducere în Bucureşti.

„Instructorul mi-a cerut 250 de euro pentru a-i da poliţistului examinator de la proba de traseu", scria una dintre eleve, într-un  denunţ făcut la Parchet, la 29 iunie 2010.  Trei investigatori sub acoperire au fost infiltraţi să-şi ia permisul, iar telefoanele celor implicaţi au fost ascultate cu mandat de la judecător.Unul dintre instructorii auto denunţaţi,Victor Oancea, o asigură pe o tânără: „Trebuie să stai liniştită, să nu-ţi faci probleme, că eu am avut şi astăzi, am şi mâine pe altul. Deci, eu am pe cineva, nu se pierd banii! Deci, nu se pierd banii! Dar noi mergem la sigur! Ai înţeles?".

„Atenţii" pentru poliţişti

Procurorii din cadrul Parchetului Capitalei au descoperit că instructorii luau mită pentru proba de traseu de le elevi şi-i dădeau mai departe agenţilor de poliţie. Ofiţerii superiori închideau ochii la şpaga primită de subordonaţi, de regulă sume cuprinse între 200 şi 500 de euro, în funcţie de pilă. Agentul de poliţie Florentin Gabriel a fost interceptat de SRI atunci când îi spunea, la telefon, unuia dintre superiorii săi, comisarul-şef Petru Niculae, că un instructor îi va aduce nişte „flori". "Vezi că vine finu' pe la tine să-ţi aducă din partea mea pentru nevasta-ta nişte flori... Nişte flori, c-a fost ziua ei...Ăla cu părul des... Ăla cu părul creţ."

„M-am dus la stăpânire"

În cazul comisarului Stelian Bălşanu, SRI a interceptat o convorbire telefonică între fiul acestuia, Bogdan Bălşanu, şi unul dintre instructori, Marius Voinea, privind confuzia nume-prenume a elevului Petre Popescu. „Avea dreptate ăla bătrân, invers e... ca să ştii, da?", explica fiul comisarului.

Unul dintre instructorii auto, Şerban-Viorel Luca, le-a povestit colegilor cum a decurs întâlnirea cu comisarul Marian Lefescu, pe lângă care trebuia să intervină pentru un elev. „M-am dus la stăpânire... M-am dus acolo... M-a luat. Mi-a băgat pe gât. Da' zice: «de ce nu te-ai dus la ăla? Lasă că ai fost filmat»...Dar n-a zis nu", „M-am dus sus... la Cota 2000", „Ce faci directore p-aici?... Aştept nişte numere...de aici de la noi?... Şi când a dat mâna cu mine, a belit ochii, îi zic: vezi mâine".

Carnet pentru doamna lector de la Academia de Poliţie

24 septembrie 2010

Instructorul auto Ionel Sandu se plângea unui coleg că prietenul său, Nicolae Ducu, zis Nae, i-a trimis, la o probă aranjată, pe Ana-Felicia Diaconu, lector universitar la Academia de Poliţie. În ziua examenului, Sandu i-a dat un apel agentului-şef Nicolae-Valentin Gheorghe, iar acesta i-a confirmat tot printr-un bip.

Ionel Sandu: Auzi? Să vezi ce mi-a făcut Nae...
Domn: Ă?
I.S.: Băi, să mor eu, ăştia sunt disperaţi, băi, nene. Disperaţi sunt. O întreabă ăla pe aia a lu' Nae unde lucrează. Şi ce crezi? La Academia de Poliţie.
D.: Şi?   
I.S.: Şi bine, mă, tâmpitule, tu mi-ai spus că lucrezi acolo?
D.: Nu, că eu am ştiut că e profesoară de istorie... Tu crezi că-i bine?
I.S.: Păi nu, normal. Ăsta-i un mincinos notoriu şi-un disperat. Se bagă la oricine, n-are nicio treabă el.
D.: Da.
I.S.: Lector la Academia de Poliţie, aia.
D.: Ce e?
I.S.: Lector la Academia de Poliţie, da.
D.: Acolo predă, deci e profesoară de istorie, dar predă acolo.
...
D.: Idiot rău, mânca-ţi-aş gura!
I.S.: Băi, dar ce disperaţi sunt, băi frate, bă!
D.: Da, mă, da' e prietenul tău.
I.S.: Mamă, mamă, mamă!
D.: E prietenu' tău!
I.S.: Poate îmi iau nişte şuturi acum.

Comisarii, verificaţi de DNA

Procurorii Parchetului Capitalei au dispus în cazul a şase comisari ca ancheta să fie preluată de Direcţia Naţională Anticorupţie. Procurorii anticorupţie vor verifica dacă şi comisarii Marian Lefescu, Stelian Bălşanu şi Florin Dunca sau comisarii-şefi Gabriel Ştefan, Ionuţ Dănuţ Constantin şi Petru Niculaie sunt implicaţi în fapte de corupţie, după ce numele lor au apărut în interceptările realizate de SRI.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite