Şpagă pe bune, angajare simulată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agentul-şef Cristian Lungu, de la Direcţia Permise Auto, cel care a regizat un concurs şi a angajat fictiv o tânără, a fost trimis în judecată  Poliţistul mai avea pe listă încă doi tineri cărora le promisese că-i angajează.

Lungu este acuzat de patru infracţiuni de trafic de influenţă, după ce anchetatorii au descoperit că a mai escrocat alţi doi tineri cărora le-a promis locuri de muncă în Poliţie.

În plus, el a mai luat 2.000 de euro, de la o altă persoană, căreia îi garantase că va interveni pe lângă colegii de la „Furturi auto” pentru recuperarea unei maşini.

Documente falsificate

Lungu a falsificat mai multe documente care aveau antetul Direcţiei Permise Auto, a organizat un concurs cu un singur candidat şi a anga­jat-o fictiv, ca agent de poliţie, pe Adriana Velea.

Agentul-şef a primit 2.500 de euro de la Vasile Velea, pentru a-i angaja fiica la Direcţia Permise. După mai multe luni de amânări, Vasile Velea a făcut un denunţ în care a arătat că Lungu i-a spus că banii urmau să fie împărţiţi între şeful de cadre al Direcţiei Permise şi alte persoane pe care agentul nu le-a nominalizat, însă ar fi dat de înţeles că era vorba despre şefii săi. 

Adriana s-a prezentat la un examen pentru un post de agent, în octombrie 2008, dar a fost eliminată din cauza unei diplome, privind absolvirea unui curs de calculatoare. Lungu a asigurat-o că va rezolva această mică problemă şi, în februarie 2009, i-a adus o „Dispoziţie”, din care reieşea că fata era angajată ca agent de poliţie.

Adriana şi-a cumpărat uniforma de poliţist

Adriana, împreună cu tatăl său şi cu Lungu, s-a dus la un magazin, din zona Gării de Nord, şi şi-a cumpărat o uniformă de poliţist la preţul de 600 de lei. Următoarea oprire a fost la  Bancpost - Sucursala Universitate, unde Adriana şi-a deschis un cont pe care urma să intre salariul.

„Adriana este angajată, dar trebuie să se prezinte la serviciu după ce se termină balamucul cu miniştrii de Interne”, le-a explicat poliţistul părinţilor fetei. În perioada martie-iulie, poliţistul a  alimentat contul acesteia, lunar, cu diverse sume, de regulă 1.200 de lei. Lungu a păcălit-o pe fată că trebuie să înveţe mai multe legi şi să se pregătească, să-şi ia schimburi şi caiete, pentru un stagiu de pregătire la Câmpina, înainte de a se apuca de muncă.

Plecarea la curs era amânată de poliţist „din motive logistice”. La începutul lunii iulie, Lungu a chemat-o pe Adriana „la serviciu”, i-a dat un card de intrare în secţia de poliţie, o legitimaţie şi cheia unui birou.

„Am să fiu tutorele ei timp de şase luni, iar ea va sta cu mine în birou”, a explicat Lungu. „Din discuţiile cu fiica  mea am aflat că aceasta stătea la serviciu cam două-trei ore, timp în care nu putea ieşi din birou nici măcar la toaletă, fiind în permanenţă însoţită de Cristian Lungu”, a povestit mama Adrianei la Parchet.

Victima perfectă

image

Timp de două, Adriana Velea (21 de ani) a venit zilnic la Direcţia Permise şi Înmatriculări, crezând că este angajată. Agentul-şef Cristian Lungu o ţinea în biroul său, iar după două – trei ore o trimitea acasă spunându-i că nu trebuie să lucreze pentru că are pile.

Un an şi jumătate de minciuni

Interceptări:27 iulie 2009, ora 7.33

Cristian Lungu: Miercuri, pe la ora 12.00, cu bagajele făcute, vine aici la amfiteatru, îşi ia hăinuţele şi pleacă la Câmpina...

Vasile Velea: Aha! Deci până la urmă tot se duce la cursurile astea.

C.L.: 30 de zile, da. Adică cam toată luna august... pe perioada asta salariul e mai puţin, ordinul 50, ordinul de hrană, pentru că... le asigură masa acolo... cu patru milioane mai puţin. Deci, dacă a luat 16, o să ia 12.

...

V.V.: Da, da. Păi nu ştiu, o să se ducă nevasta mea acum, dimineaţă, cu ea la Resurse Umane acolo, să vorbească.

C.L.: Păi nu are de ce să se mai ducă. Te-am anunţat eu deja, da? Deci luni, la ora 14.00, cu bagajele pe platoul interior, se urcă în autobuz şi pleacă la Câmpina de pe 3 până pe 28... e postul de agent. Ce dracu, e angajată acolo! Deci, stă cuminte până luni, luni la ora 14.00 cu bagajele făcute se prezintă pe platou şi pleacă la Câmpina patru săptămâni.

V.V.: Şi Adriana şi mă-sa s-au cam săturat de amânările astea permanente. Las-o să se ducă să vadă ce are de făcut.

C.L.: Deci nu se duce nicăieri, face aşa cum îţi spun, ai priceput? Până nu vine de la şcoală de la Câmpina reciclată nu i se mai dă nimic de muncă. Când se trezesc Adriana şi mama ei, sună-mă să stăm de vorbă.

V.V.: Ce să te sun, ce să mai vorbim? De un an jumătate tot vorbim! Nu mai ştiu...

C.L.: Deci, ascultă-mă! Şi-a luat bănuţii pe lunile astea de când a început să lucreze? Şi-a luat sau nu şi-a luat?

V.V.: Şi-a luat, dar eu vreau să lucreze.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite